twitter


hmmm....
nothing to much what i want to say...just ade beberapa perkara je nak ckp...
firstly is about mentality...ye kenapa dengan mentality...sinonimnye mentality ni dikaitkan dgn org melayu...nape ek bleh dikaitkan camtu skali...
ok ni pandangan aku terhadap apa yang aku sebutkan...ok kite ni org melayu yang memang dah terkenal ngan adatnye....so bile kite dah slalu sgt ngn adat2 ini ianya telah spt kite telah tanamkan dalam pemikiran kite....so bile dah jadi smua ni tu yang kite akan terikut2 apa yang telah dijadikan adat...camnilah contohnye....aku suke ambik sbgai ketua la...sbb teladan melalui ketua la kan...so apa yg ketua lakukan smuanya adalah betul..sampai la satu masenye ia nye melakukan kesilapan yang agak berat tapi kite yg sebagai org bwahan ni anggap cam xde ape...knape??sbb sblum ni ketua kita ni dah byk sgt berjasa n membantu kite so bile dah die ni slh skali kite trus anggap xde ape...so bile ini dah jadi slalu sgt smpai kite pun xheran dgn provokasi dari smua ini....kite anggap xde ape pun....

k la maybe ade yg blom dpt tangkap lagi ko...so aku bg satu lagi contoh la...
camni aku lelaki so aku minat kepada penyanyi lelaki yang suara nye memang sedap n bile aku kate aku minat so lelaki2 lain yang anggap dirinye tulen akan berkata hah gay ke ape minat penyanyi tu...so mentality disini telah ditanam awal2 yg salah kalo lelaki minat sesorg artis lelaki kerana suaranye or ape ke telah disalah anggap.....salah ke smua ni...n kenapa kite xleh wat cam pempuan yang xkesah pun minat artis wanita..knape...knape...aku rase xslh pun aslkan bende ni bawa kebaikan kite ikut yg buruk tu xpyh la ikut...
hmmm tu je la kot....

skank ni aku nak cite bende lain lak...nape org suke melihat kejayaan seseorg tu...????
setelah aku teliti bende ni baru paham knape....
ye manusia memang suke melihat org lain lebih hebat dari dirinya sndiri...
sbb padanya ianya akan menjatuhkan kredebiliti org itu..eh tolong la kite hidup dlam negara maju so kalo nak maju kite jgn jatuhkan org laen kite just perlu majukan diri kite sndiri atau kite cube lepaskan kejayaan org tu lebih tinggi dari die...bknnye dengan cara menjatuhkan org tu...
sikap ni paling banyak berlaku pada org melayu.....aku pun melayu gak..
sbb kite melayu la aku nak ckp..knape bangsa asing bleh berjaya tanpa perlu majnatuhkan bangsa mereka sndiri...knape???
org melayu kite bile nmpk org tu bisness nye laku mula la cari jalan nak jatuhkannye...ni just merugikan bangsa kite dan ekonomi org melayu sndiri....
so dari kite sibuk nak jatuhkan bangsa sendiri baik kite tingkatkan ekonomi bangsa sndiri....bangsa laen dah jauh meninggalkan kite...kite ni umpama kata bawah gelas kaca(sori just nak gambarkan aku xmksd kite ni katak)kite nmpk luaran tapi kite xmampu lakukan....just tgk je....
so negara kite ni dah maju n marilah kite selarikan kemajuan itu dgn pemikiran kite bahawa kite juga boleh maju tanpa menjatuhkan bangsa kite sndiri...
Tun Mathadir sendiri penah cakap "Melayu Mudah lupa"so kite cube tuka apa yg Tun ckp tu...

biarlah org melayu mampu meguasai ekonomi di negara sndiri.....

k la aku pun dah rase ni je idea yg mampu dicurahkan pada tengah malam ni...
sayonara..
assalamualaikummm...

0 comments:

PEOPLE HATE SUCCESFULL PEOPLE!!

| |

hmmm....
nothing to much what i want to say...just ade beberapa perkara je nak ckp...
firstly is about mentality...ye kenapa dengan mentality...sinonimnye mentality ni dikaitkan dgn org melayu...nape ek bleh dikaitkan camtu skali...
ok ni pandangan aku terhadap apa yang aku sebutkan...ok kite ni org melayu yang memang dah terkenal ngan adatnye....so bile kite dah slalu sgt ngn adat2 ini ianya telah spt kite telah tanamkan dalam pemikiran kite....so bile dah jadi smua ni tu yang kite akan terikut2 apa yang telah dijadikan adat...camnilah contohnye....aku suke ambik sbgai ketua la...sbb teladan melalui ketua la kan...so apa yg ketua lakukan smuanya adalah betul..sampai la satu masenye ia nye melakukan kesilapan yang agak berat tapi kite yg sebagai org bwahan ni anggap cam xde ape...knape??sbb sblum ni ketua kita ni dah byk sgt berjasa n membantu kite so bile dah die ni slh skali kite trus anggap xde ape...so bile ini dah jadi slalu sgt smpai kite pun xheran dgn provokasi dari smua ini....kite anggap xde ape pun....

k la maybe ade yg blom dpt tangkap lagi ko...so aku bg satu lagi contoh la...
camni aku lelaki so aku minat kepada penyanyi lelaki yang suara nye memang sedap n bile aku kate aku minat so lelaki2 lain yang anggap dirinye tulen akan berkata hah gay ke ape minat penyanyi tu...so mentality disini telah ditanam awal2 yg salah kalo lelaki minat sesorg artis lelaki kerana suaranye or ape ke telah disalah anggap.....salah ke smua ni...n kenapa kite xleh wat cam pempuan yang xkesah pun minat artis wanita..knape...knape...aku rase xslh pun aslkan bende ni bawa kebaikan kite ikut yg buruk tu xpyh la ikut...
hmmm tu je la kot....

skank ni aku nak cite bende lain lak...nape org suke melihat kejayaan seseorg tu...????
setelah aku teliti bende ni baru paham knape....
ye manusia memang suke melihat org lain lebih hebat dari dirinya sndiri...
sbb padanya ianya akan menjatuhkan kredebiliti org itu..eh tolong la kite hidup dlam negara maju so kalo nak maju kite jgn jatuhkan org laen kite just perlu majukan diri kite sndiri atau kite cube lepaskan kejayaan org tu lebih tinggi dari die...bknnye dengan cara menjatuhkan org tu...
sikap ni paling banyak berlaku pada org melayu.....aku pun melayu gak..
sbb kite melayu la aku nak ckp..knape bangsa asing bleh berjaya tanpa perlu majnatuhkan bangsa mereka sndiri...knape???
org melayu kite bile nmpk org tu bisness nye laku mula la cari jalan nak jatuhkannye...ni just merugikan bangsa kite dan ekonomi org melayu sndiri....
so dari kite sibuk nak jatuhkan bangsa sendiri baik kite tingkatkan ekonomi bangsa sndiri....bangsa laen dah jauh meninggalkan kite...kite ni umpama kata bawah gelas kaca(sori just nak gambarkan aku xmksd kite ni katak)kite nmpk luaran tapi kite xmampu lakukan....just tgk je....
so negara kite ni dah maju n marilah kite selarikan kemajuan itu dgn pemikiran kite bahawa kite juga boleh maju tanpa menjatuhkan bangsa kite sndiri...
Tun Mathadir sendiri penah cakap "Melayu Mudah lupa"so kite cube tuka apa yg Tun ckp tu...

biarlah org melayu mampu meguasai ekonomi di negara sndiri.....

k la aku pun dah rase ni je idea yg mampu dicurahkan pada tengah malam ni...
sayonara..
assalamualaikummm...

0 comments:

.