twitter


Alhamdulillah..
akhirnye selama setahun aku menjadi sebahagian dari AJK NFC
akhirnye dengan rasmi aku telah pun menolak jawatan itu tuk setahun lagi....
dan itulah keputusan terbaik aku dan juga untuk masa depan aku...
dan tuk sekian kalinye aku menghargai apa yang telah aku pelajari sepanjang itu..
banyak yang boleh aku jadikan sebagai panduan dan iktibar dlm kehidupan yang mendatang..

jutaan terima kasih aku ucapkan pada tampuk pimpinan yang lepas...
aku sangat seronok berkerja dengan team ni...pada aku inilah team terbaik...
dan juga aku merasakan satu nilai persahabatan yang terjalin tanpa megenal satu sama lain sebelum ini...

dan jutaan tahniah pada tampuk pimpinan yang baru di mana muka lama dan baru di tampilkan...semoga kalian boleh melakukan yang lebih baik dari sebelum ini....

hurmmmm.....pengiraan aku tuk melibatkan lagi dalam aktiviti2 spt ini...boleh dipikirkan
aku senang jika tidak menganggu aku dan membebankan aku......
dan mungkin aku akan kurangkan dan tidak lagi melibatkan diri selepas ini....
kembali ke zaman pelajar dan tumpuan hanya dengan pelajar2 sahaja...

bukanlah aku mengatakan dunia hiburan ini tidak baik...baik cuma pandai2 lah diri sendiri memikir...

ya menjadi biasa kembali bererti tidak lagi menjadi perhatian dan tumpuan kerana memegang jawatan...bagus kerana hidup kembali aman..hehheh

sekian....





Ku Mengerti Perpisahan Ini
Bukan Kerana Kau Membenci
Tapi Kasih Yang Pernah Ku Beri
Tiada Lagi Bersama

Sering Kala Aku Terlihatkan Mu
Impian Nan Indah Julang Bahagia

Ku Harungi Hari Demi Hari
Bersama Wajah Tak Mungkin Akan Kembali
Tapi Hati Masih Tak Terima
Ditinggalkan Sengsara

Keraguan Ini Bukanlah Padamu
Perasaan Hati Masih Rindu
Kekalutan Ini Hanyalah Untukku
Tercari-Cari Bayanganmu

Tak Sanggup Aku Kehilangan
Kehilanganmu

Masih Tercari-Cari
Keraguan Ini Bukanlah Padamu
Masih Tercari-Cari Bayanganmu
Tak Sanggup Aku Kehilanganmu





finally blog aku dah berwajah baru...even xdela perubahan ape just dari segi layout je...
saje nak tuka mood...

so pada aku bersesuaian dengan layout baru aku nak mulakan hidup baru dan harapan yang baru....sempena kite pun nak sambut tahun baru dan akan meninggalkan 2009 tidak lama lagi....
so nntkan update baru aku nnt...





blog ini akan ditutup sementara waktu....
proses pembaikpulihkan akan dilakukan..
harap maklum....
blog ini akan beroperasi kembali pada 15hb
sekian





sorry jika apa yang aku siarkan ini cam boleh mendatangkan masalah..ni yang aku jumpa dan aku baca dan xsalah kalau aku siarkan ianya...sekadar renungan bersama...jika ianya salah kite abaikan..


Mengapa Pakatan Rakyat Perak dijatuhkan?

Oct 19th, 2009 | By Admin | Category: Mat Saman Kati, Rencana

Kita semua tahu apa yang berlaku di Perak. Tetapi ramai yang tidak tahu, mengapa ia berlaku.

Sekiranya anda masih ingat, ianya mengambil masa seminggu untuk kerajaan baru di Perak dan Selangor mengangkat sumpah selepas pilihanraya umum Mach 2008. Kedua-dua Sultan dinegeri ini mahu ‘membincangkan’ terlebih dahulu dengan ADUN-ADUN Pakatan Rakyat.Sultan kemudiannya meletakkan beberapa syarat sebelum bersetuju untuk melantik Pakatan Rakyat sebagai kerajaan negeri yang baru.

Jurang masa selama seminggu itu telah memberika masa kepada kerajaan negeri yang lama iaitu Barisan Nasional untuk memindah dan memusnahkan banyak bukti-bukti penyelewengan yang dilakukan sebelum ini.

Kelewatan selama seminggu ini juga membolehkan Barisan Nasional menawarkan kemungkinan untuk Umno bergabung dengan Pas untuk membentuk kerajaan baru di Selangor dan Perak. Malah, Umno bersetuju memberikan kerusi Menteri Besar kepada Pas dikedua-dua negeri ini. dan kemuncaknya, Umno malah bersetuju untuk membenarkan Pas melaksanakan undang-undang Islam dikedua-dua negeri ini.

Tetapi, Pas terus bersama dengan dua rakan mereka, PKR dan DAP didalam Pakatan Rakyat dan menolak tawaran Umno. Akhirnya, kedua-dua Sultan tidak mempunyai pilihan melainkan menerima Pakatan Rakyat sebagai kerajaan baru di Perak dan Selangor. Tetapi ini tidak menghentikan mereka dari terus merancang dibelakang tabir tentang bagaimana untuk menjatuhkan kedua-dua kerajaan ini.

Sultan Selangor agak bersedia untuk menerima keadaan yang berlaku. Tambahan pula, Pakatan Rakyat Selangor mempunyai majoriti yang cukup banyak dan agak susah untuk membeli ramai Ahli Dewan Undangn Negeri. Tetapi, Perak agak berlainan sama sekali. Majoriti yang diperolehi oleh Pakatan Rakyat Perak amat sedikit berbanding Selangor.

Sebaik saja kerajaan baru dibentuk di Perak, Sultan Perak mula meminta macm-macam. Kerajaan Pakatan Rakyat Perak bersedia bertolak ansur, demi menjaga hubungan baik dengan istana. Tetapi apa yang diminta oleh Sultan dan kerabat diraja agak berlebihan dan kerajaan Pakatan Rakyat Perak tidak mempunyai pilihan melainkan menolak permintaan Sultan.

Dan ini menyebabkan Sultan murka. Dan apabila Pakatan Rakyat Perak kehilangan majoriti di Dewan Undangan Negeri, Barisan Nasional mempunyai jalan yang amat mudah untuk mendapatkan perkenan untuk Barisan Nasional membentuk kerajaan baru.

Pada mulanya, Sultan Perak tidak begitu pasti sama ada hendak menyingkir kerajaan Pakatan Rakyat dan memilih Barisan Nasional. Apabila Menteri Besar, Nizar Jamaludin berjumpa dengan Sultan dan memohon Dewan Undangan Negeri dibubarkan untuk membolehkan pilihanraya baru diadakan, Sultan meminta masa untuk membuat pertimbangan. Tetapi sebaik saja selepas itu, Najib Tun Razak berjumpa Sultan dan mempengaruhi Sultan untuk menolak permohonan Pakatan Rakyat untuk membubarkan Dewan Undangan Negeri, sebaliknya melantik Barisan Nasional untuk membentuk kerajaan yang baru.

Taktik Najib amat mudah. Nazrin, anak kepada Sultan Azlan Shah, tidak sepatutnya menjadi Raja Muda. Dan ini bermakna, dia tidak sepatutnya menjadi Sultan kelak. sekiranya Sultan Azlan mangkat. Kerajaan Pusat tidak akan menyokong Nazrin sebagai Sultan Perak seterusnya. Lihatlah apa yang berlaku di Negeri Sembilan. walaupun Yamtuan melantik anaknya sebagai Raja Muda, tidak bererti dia akan menjadi Yamtuan.

Oleh itu, sama ada Nazrin boleh menjadi Sultan atau tidak bergantung kepada hubungan baik dengan kerajaan Pusat. Tetapi hubungan baik itu hanya boleh diperolehi sekiranya Barisan Nasional menjadi kerajaan negeri. Kalau Pakatan Rakyat masih lagi menjadi kerajaan negeri, maka Nazrin terpaksa membayar harganya apabila tiba masa untuk menggantikan bapanya.

Tambahan pula, Sultan dan keluarganya telah meminta banyak perkara dari kerajaan Pakatan Rakyat, semuanya telah ditolak. Umno pula akan memastikan bahawa semua permintaan Sultan dan keluarganya akan dipenuhi sekiranya Barisan Nasional dipilih sebagai kerajaan negeri.

Dan dengan itu, Pakatan Rakyat menemui ajalnya di Perak. Sultan memilih Barisan Nasional sebagai kerajaan negeri yang baru dan Pakatan Rakyat menjadi pembangkang.

Apakah permintaan Sultan dan keluarganya yang ditolak oleh Pakatan Rakyat dan sebaliknya diterima oleh Barisan Nasional? Mari kita tengok, dalam masa beberapa bulan saja, Sultan dan keluarganya tiba-tiba menjadi salah satu keluarga diraja yang terkaya di Malaysia, sebaik saja Pakatan Rakyat tumbang.

1. Umno menghadiahkan kepada Sultan sekeping tanah yang dikenali sebagai lot 183578. Tanah seluas kira-kira 600 ekar ini terletak di Tanjung Tualang, dalam daerah Kinta. Tanah ini telah di berikan kepada salah seorang proksi Sultan yang bernama Mohamed Khaair Johari Hj. Osman.

2. Umno menghadiahkan kepada Sultan konsesi balak seluas 1,000 ekar yang terletak di Ulu Kenderong, Gerik, Hulu Perak, disepanjang lebuhraya Gerik-Kupang. Konsesi ini pada mulanya diberikan kepada Universiti Utara Malaysia. Walaubagaimanapun, pemberian ini ditarik balik dan diberikan kepada Pusat Kreatif Kanak-Kanak dimana Pengerusinya ialah Raja Datuk Seri Ashman Shah Ibni Sultan Azlan Shah.

3. Umno menghadiahkan kepada Sultan tujuh konsesi balak di kompartmen 39, 41, 42, 43, 44, 45 dan 49 di Hutan Simpan Kenderong di Hulu Perak. Ketujuh-tujuh lot ini, yang berjumlah kira-kira 600 ekar, diberikan kepada dua syarikat proksi Sultan - Syarikat Zotonjaya Sdn Bhd dan Kibaran Wang Sdn. Bhd.

4. Umno akan meluluskan satu cadangan penghutanan semula (reforestation) yang melibatkan 10,781 hektar. 5,781 hektar terletak di Hutan Simpan Gunung Besout, di selatan Perak wementara 5,000 hektar lagi di Pondok Tanjung dalam daerah Larut Matang. Syarikat yang akan mendapat projek ini ialah Permatang Utama Sdn. Bhd (nombor syarikat 513583-D) dimana Pengerusi Eksekutifnya ialah Datuk Seri Ismail Farouk Abdullah, menantu kepada Sultan Azlan Shah).

5. Berikutan dengan itu, Datuk Seri ismail Farouk Abdullah dibenarkan untuk mengambil alih Hotel Casuarina milik kerajaan negeri dengan harga yang paling murah iaitu RM43 juta dimana harga sebenar jauh lebih tinggi dipasaran terbuka. Hotel tersebut terletak dikawasan paling strategik di Ipoh malah harga tanah lapang saja mempunyai nilai yang amat tinggi.

Keluarga Diraja Perak bukan orang susah. Tetapi nampaknya mereka tamak. Raja datuk seri Eleena Azlan Shah merupakan Pengarah kepada Gamuda Berhad dan juga merupakan orang ke 25 kaya di Malaysia dengan harta bernilai RM773 juta. Ini menjadikan beliau wanita kedua terkaya di malaysia selepas Puan Sri Chong Chook Yew, yang menduduki tangga ke 18 dengan harta bernilai RM1 billion.

Gamuda Berhad juga telah diberikan kontrak bernilai lebih RM10 billion. Ia juga mengurus dan menyelenggara lebuhraya sepanjang 230 kilometer dan juga merupakan pemaju hartanah di empat projek bandar baru yang melibatkan lebih dari 30,000 rumah.

Itulah kisahnya. Rakyat Perak, khususnya orang Melayu, merasakan bahawa pembangkang tidak menunjukkan hormat kepada Sultan. Apa yang tidak diketahui oleh mereka ialah Sultan tidak seharusnya diberikan penghormatan. Dan ramai juga yang tidak tahu mengapa Sultan mahukan Pakatan Rakyat disingkir di Perak.

Sekarang, kita berharap, rakyat Perak tahu apa yang berlaku.

(Artikel diatas adalah terjemahan daripada artikel asal Raja Petra “Why the Pakatan Rakyat government was brought down in Perak” yang disiarkan di Malaysia Today)






CUCI THE MUSICAL @ Istana Budaya : 23 October 2009 - 8 November 2009
Starring: ADIBAH NOOR , Awie, Hans Isaac, Afdlin Shauki, AC Mizal, Vanidah Imran, Harith

tgk para pelakon die pun kite dah tau kan msti gempak abes...
tapi aku paling suke adibah nor pye style sangat2 teruja kite tuk lihat lakonan die...
tapi semuanye mmg besh ok...!!!!

ape yang nak ckap kat sini
mmg besh giler okay...
xrugi 3 jam kite lepak dlm tu..
dan disajikan jalan cerita yang sangat menarik...
dari awal smpai abes pasti xkering gusi....
xpuas sebenarnye tgk sekali...
yeahhhh weekend this nak tgk lagi..

P/s:thank ye ezham coz temankan aku menonton muzikal ini...

rasa dah minat kot nak tgk teater@muzikal nie...



assalamualaikum....

fuh rasanye sudah lama aku tinggalkan blog ni tanpa update crita2 yang menarik kan...
bukan ape banyak bende berlaku kat kehidupan aku skank ni...dari segi masalah pelajaran,kengkawan,luaran dan dalaman mmg banyak sangat rintangan...
tapi tu semua aku rasa dapat tanganinye dengan baik..

ok alhamdulillah ari ahad lepas dah berlangsung jugak majlis jamuan raya nubhanfc tuk kali keduanya....dan aku pun sangat2 bersyukur majlis tu berjalan dengan lancarnye walaupun ada sedikit kekurangan pada majlis tu...tapi tu semua kite kena admit lah kan..mana ada majlis yang akan berjalan secara lancar tanpa sebarang cacat celanya.....

for me...jutaan terima kasih pada kehadiran yang datang pada majlis tu...aku sangat berterima kasih dengan korang semua....event majlis ni berlangsung tapi xde org yang hadir umpama wat program yang syok sendiri kan...kerana koranglah majlis ni meriah dan menunjukkan NUBHAN masih diterima oleh korang semua...walaupun ada yang tidak dpt hadir pada majlis kali nie..xpe hope next event leh kite berkumpul lagi...
secara jujurnya aku sangat berpuas ati dengan perjalanan program ini...event crew2 bertungkus lumus sepanjang seminggu dan sehari sebelum majlis bersengkang mata sehingga pukul 5 pagi demi memastikan semua persiapan siap sedia..aku tabik spring pada korang...
pada majlis ni juga aku rasa sangat2 kelainan yang di tonjolkan...dari segi promosi yang sangat uniknya...kalau korang ingat lagi dengan Video Clip yang mejemput korang semua tu kan...walaupun dibuat secara tidak pro tapi ttp kenangan bagi kite semua....

ya secara personal aku nak terima kasih jugak pada person2 yang ini..

YB-walaupun ko sibuk ngn krusus2 ko...ko ttp memberi kerjasama...ko mmg seorang ketua yang sangat mengambil berat ttg anak buah walaupun berada di mana....thanks again tunjuk ajar ko sepanjang program ni...

kak deng-ni lagi satu mak tiri aku yang paling cute..walaupun sometime aku kena marah ngn die..but aku xambil hati langsung sbb aku tau tu salah satu process learning yang perlu aku tau jugak.....aku sangat berseronok berkerja dengan mak tiri nie...

kikey-thanks again to be a leader in this program....aku pun seronok gak berkerja ngn ko..event ada sometimes kepala penin juga ngn ko..tapi it good mesti ada pro and contra..but aku ttp seronok berkerjasama ngn ko..

tira-ko ttp besh walaupun masa ko emcee ada slank indon lama..hahahhaa ni bukan aku yang ckp nubhan yang ckap..hahahaha...tapi ko ttp kasi pecah majlis tu..ahhaha seronok kerja ngn ko walaupun ko ni muda dari aku.....

harney-hah yang ni mmg thank bebanyak bahagian promosi kalo xde die mungkin tang online tu kurang sambutan kot..hehehe..seronok kerja ngn ko xbanyak kerenah...

nora n ktcats-walaupun korang xde di tempat kejadian kan..aku ttp nak terima kasih kat korang jugak..sbb dari awal bagi support tuk majlis ni...mmg korang leh jadi partner yang bagus...

bad3-kat ko aku mmg banyak2 terima kasih sbb dari segi transport tuk aku(hahahhahahha)dan mengangkut barang mmg terbaek..hahaha

ehsan-ko seorang yang openmind dan xkesah dlm kerja...sangt senang berkerja ngn ko...ko pun kasi pecah masa jadi emcee...

abg yadi-ni paling aku sangat terhutang budi ni...thank sbb banyak beri tunjuk ajar dan sanggup join dlm program ni...mmg saya salute dan hasil kerja sangat superb....i will learn form u...

ezham -hah ni rasanye kawan aku paling xpayah nak ckp banyak msti slalu kena wat keje atas arahan aku yang sangat kejam walaupun die ni bukan nubies or a part og ajks...tapi ttp kena kerahan tenaga ngn aku..thank bro...

Nubhan-hah person ni pun xde die majlis xjadi jugak kan..kat ko aku nak ckp thank a lot sbb banyak wat perubahan dalam program ni...cara ko layan,ko ko hiburkan tetamu yang hadir dan sporting ko tuk menyanyikan sampai 10 lagu tu majlis ni...thank again..

to AJK n VINs lain....terima kasih jugak kat korang dalam membantu majlis ni menjadi sebuah kenyataan..walaupun bantuan dari segi luaran dan dalaman aku ttp hargainye....

so dari aku..aku memohon seribu kemaafa dan andainya majlis tu terdapat kekurangan arapnye jgn le disimpan....setiap kejadian yang diciptakan bukanlah sempurna dan dalam mencari kesempurnaan mmg payah....so aku pun rasa mungkin ni majlis terakhir aku tuk kali ini..biarlah pasni aku hanya menjadi tetamu plak tuk di majlis akan dtg...aku sangat senang kenal dengan korang dlam nubies ni.....

aku doakan NFC akan terus maju dan tidak akan terkubur.....aminn...

ok sampai disini coretan aku...
assalamulaikum....






saje nak share ape yang aku dpt dari email...if salah sile beri komen ye....sama2 lah kite menghayati ramadhan al mubarak...


SELAMAT DATANG RAMADHAN AL MUBARAK

Sejarah Ramadhan

1) Ramadhan: ertinya panas terik

2) Bulan di turunkan Al Quran dan disebut (syahru ramadhana)

3) Berlakunya perang Badar Kubra dan mendapat kemenangan.

4) Bulan dimana nabi mengambil balik Mekah dari tangan Musyrikin dan berakhirnya penyembahan berhala.

5) Di dalamnya dipilih ada malam al-qadar yakni lebih baik drpd 1000 bulan.

6) Di pilih untuk ibadat puasa.

7) Di pilih untuk ibadat2 lain (tadarus Al Quran)

Kelebihan Bulan Ramadhan

1) Kamu akan di naungi Ramadhan. (bagi yg telah meninggal dunia terlepas dari siksa kubur)

2) Bulan penuh keberkatan

3) Di malamnya ada lebih baik drpd 1000 bulan

4) Amal sunat sama dengan solat fardhu

5) Manakala solat fardhu mendpt 70 kali ganda

6) Bulan sabar dan pahalanya adalah syurga

7) Bulan menambah rezeki

8) Memberi buka banyak pahala

9) Bulan keampunan

* doa yang paling makbul iaitu doa sebelum berbuka puasa.

* juga doa pada sepertiga malam.

10) 10 hari pertama adalah mulanya rahmat, 10 hari pertengahan - pengampunan, 10 hari terakhir - kemerdekaan api neraka.

Amalan-amalan di bulan Ramadhan

1) Mengucapkan Selamat Menyambut Bulan Ramadhan

2) Menempah pakaian untuk Ramadhan

3) Niat puasa sebulan pd permulaan Ramadhan

4) Hendak tidur bacalah 4 ayat terakhir Surah Al Kahfi supaya dapat bangun malam

5) Berazam melakukan Terawih 20 rakaat (bukan 8 rakaat)

6) Bertadarus secara bersemak (bukan sendirian)

7) Solat berjemaah setiap waktu

8) Solat jemaah di masjid/surau

9) Amalkan Qiyamulail walaupun pendek

10) Sahur diwaktu akhir

11) Sahur - utk mengelakkan makanan tidak hadam elakkan makanan pedas dan tutup sahur dengan air susu

12) Mandi Janabat sebelum Imsak

13) Kurangkan tidur

14) Tunaikan Solat sunat fajar (Solat Sunat Subuh)

15) Tunaikan Solat Dhuha

16) Tidur waktu cuti (satu jam sebelum Zohor)

17) Tunaikan solat Rawatib

18) Jaga pacaindera

19) Elakkan gosok gigi pd waktu petang

20) hadiri majlis ilmu

21) Buat baik pd ibubapa

22) Isteri hendaklah taat pd suami

23) Banyakkan bersedekah

24) Berbuka dgn 3 biji kurma dan air yg belum dipanaskan oleh api

25) Berbuka bersama org tua

26) Jemput tetamu berbuka

27) Kurangkan berat badan

28) Banyakkan i'tikaf di masjid (lelaki sahaja)

29) Baiki hubungan suami isteri

30) Baiki hubungan jiran

31) Isteri jauhi drpd keluar memakai mekap & perhiasan

32) Elakkan berbelanja berlebihan

33) Kuatkan kesabaran

34) Banyakkan selawat,istighfar,bertasbih

35) Berazam beramal (pada malam Lailatul Qadar)

36) Mengejut anak dan isteri di mlm Lailatul Qadar

37) Elakkan menonton TV yg mengandungi nafsu

38) Elakkan mendengar radio berunsur hiburan

39) Berdoa dgn nada lembut dan merayu

40) Jauhkan bercumbu dgn suami/isteri

41) Mendoakan ibu bapa samaada hidup atau yg meninggal dunia

42) Melazimkan solat waktu

43) Elakkan sebelum berbuka bersiar2 yg menjadikan pandangan liar

44) Elakkan banyak berhutang

45) Melepaskan perasaan sedih melepaskan Ramadhan ditakuti tidak bertemu lagi dengan Ramadhan akan datang

46) Tunaikan zakat fitrah

Cara Beramal Di Malam Lailatul Qadar (Malam 21-30)

1) Kepada Orang Tua Lemah Cara beramal solat Maghrib, Isyak dan Tarawih berjemaah di masjid/surau, ini sudah dikira beramal Al Qadar

2) Orang yg tidak sanggup solat malam yang panjang

* Baca ayat akhir surah Al Baqarah

* Baca ayat Kursi

* Baca surah Yaasin

* Baca surah Al Zalazah

* Baca surah Al Qafirun

* Baca surah Al Ikhlas

3) Bagi orang yamg kuat dan cergas

* Bangunkan isteri dan anak

* Mandi

* Solat malam - Tahajjud, Taubat, Tasbih, Hajat, Istikharah, dan baca Al Quran

NUZUL Al QURAN ( 17 Ramadhan )

* Tarikh turunnya Al Quran

* Beramallah di malamnya dengan solat malam dan amal2 yg baik

Selamat Menyambut Ramadan

semoga segala amalan kita diterima Allah swt

dan diampunkan segala dosa, ditetapkan iman, disucikan hati

dan dirahmati, insyallah





pejam celik pejam celik kite semakin hampir kepada bulan yang cukup mulia dan hanya dalam setahun ianya sekali sahaja dan pastinye kite pasti tidak sabar untuk menunggu kehadirannya....SELAMAT DATANG RAMADHAN buat kali ini...sesungguhnya setiap kali ramadhan muncul pasti akan megamit kenangan silam ketika kanak-kanak....

pastinya kite banyak menyimpan kenangan bukan ketika zaman kanak-kanak...
bayangkan kite diajar berlatih puasa ketika berumur 7 tahun....perghhhh penatnye nak tahan puasa ketika tu...yela kite kecik lagi dan pastinye dahagakan air dan kelaparan...istilah puasa sekerat hari atau puasa yangyok tu mmg ada masa itu...hehehehe...
aku masih ingat lagi....setiap kali bulan puasa pastinya bilik air akan menjadi sasaran utama...hahaha manakan tidak peluang itu datang apabila waktu solat sahaja...kononnya nak ambik air sembahyang tapi sempat lagi minum air kolah tu...fuhhh nikmatnye bukan main lagi...hehehhe...tapi depan mak ayah berlakon baik pye...tapi tu masa berumur 7 hingga 10 tahun..

masuk ke peringkat 11 tahun ke atas alhamdulillah aku dah mampu puasa penuh dan xpenuh...
tapi ketika zaman ini aku cukup ingat dgn aktiviti yang cukup menarik...
bayangkan selepas sahur aku dan rakan2 akan pergi ke surau tuk menunaikan solat subuh(time ni je rajin solat subuh..hehehhe)iman dah bagi salam xsempat abis baca doa kiteorg dah turun dan berkumpul untuk melakukan permainan aci nyorok...bayangkan subuh2 tu time tu mmg xtakut sbb syaitan semua kena ikat..sapa nak sorokkan kiteorgkan..hahahha....
dekat pukul 8 balik umah mandi2...xsampai lama mana lepak umah dah berkumpul balik kat markas tuk lakukan aktiviti harian...kalau xmain guli mesti main carom...dah puas main aci nyorok dan pelbagai lagi...fuhh time tu mmg xhengat penat yang penting masa tu adalah masa...sbb tau2 je dah petang...kan senang terus balik...

lagi satu yang beshnyekan bile time ada morei(ataupun dikenali majlis berbuka puasa) geng aku pasti akan dtg awal chop tempat...msti duk dlm satu geng baru ngam nak makan..hahaahha...azan pertama biasanya org makan makanan ringan2 dulu...pastu solat tapi kiteorg time org2 tua solat kiteorg dah bedal nasi...pastu slalu kena marah ngn org tua...degil katenye..hhehhehe

tapi tu semua kenangan kan.....
sekarang aku pun dah besar dan bleh berpkir untuk melakukan sesuatu yang berguna tuk diri aku demi mencari keberkatan di bulan ramadhan...yela umur semakin meningkat bukan kekal..
di bulan ni la org selalunya akan berlumba-lumba untuk mencari fadilhat ramadhan itu sendiri...
setiap hari terawihnye penuh dgn fadilhatnye....cume kite mampu untuk melakukan atau tidak sahaja...bagi sesetengah org mungkin pernah merasa malam lailatul qadar bukan...aku masih mencari malam itu...mungkin bukan sekarang atau aku perlu mencarinya lagi.....

eh melalut panjang plak...
rasanye kalao xsilap mungkin kite akan berpuasa di hujung minggu ini...marilah kite semua menunaikan ibadat ini bagi mencari sebuah keberkatan...aku di sini nak ucapkan selamat berpuasa dan lakukan dengan penuh keikhlasan...






haluuu...
lama rasanye xupdatekan blog aku nie...
bukan ape banyak cite tapi bizi itu mencemburui aku...
tu yang xde masa tu...hhehehehe padahal ada aje masa tuk update...
ok lah kembali pada tajuk aku tu..
mesti semua org pelik nape nama aku lebih ramai orang panggil tokwan dari anuar or nuar..

hah mari aku ceritakan dari mana asalnye aku dpt gelaran nieh...
semuanye bermula bile aku start masuk belajar diploma di kuantan...
pada mulanya aku mmg dipanggil dengan nama anuar..but satu masa tu kawan terengganu nieh tetiba panggil aku tokwang...aku pun pelik gak bile aku tanya nape diorg kate aku ni kalo bab makan mmg xkesah pasal duit...
tu kirenye banyak wang la..tu yang melekat tokwang...tapi kalo membe kelate aku plak xpanggil tokwang tapi diorg panggil tokwae...sbbnye diorg alihkan....bahasa diorg lah...

so bile dah lama2 panggilan tu melekat lak dan aku mmg dah dikenali sbg tokwan...
manakan tidak satu kolej kenal nama tu..dari pelajar2 ke pensyarah ke staff biasa smpai pihak atasan...muahahhahaha....so dah biasa dgn panggilan tu..
tapi sebenar dari sebalik nama tu ialah aku ni dulu kuat membebel kat kengkawan aku...tu yang kena panggilan tu...
setiap kali ape2 yang berlaku kat kawasan dorm tu mesti aku bebel dan marah2 kat diorg....
manakan tidak jika berlaku sesuatu pasti aku kena dulu soal siasat ngn pegawai...xkena naya aku..

tapi lagi satu aku kena panggil nama tokwan nie sbb dulu masa kat kuantan aku ni rajin masak2....sampai aku leh meniaga meegi goreng telor goreng dan cam2 lagi...kalo bab masak tu diorg msti paksa aku masak...reti lah gak masak kari ayam,ayam masak merah,ayam masak kicap..dan pelbagai lagi la....
diorg puji masakan aku sedap..padahal xde sedapnye...diorg malas masak tu yang puji melambung..hahahaha

tapi tula kerana nama tu sampai skank aku gune..sbbnye unik dah banyak kenangan kat nama tu...
aku masuk kptm kl nie pun masih lagi guna nama tu...masuk nfc pun gune nama tu...so senang skit..hahahhaha

hahahhahahah..tu la je aku nak cite..sbbnye ramai sangat tye sbb ape aku suke gune nama tokwan tu...

ok aku dah ngantuk dan nak tido...daaa




src="http://signatures.mylivesignature.com/54487/223/80D05A1E1F6A6E53338D292919102CFC.png" />



oh i found this article at yahoo.com...maybe the info we can share together...

Binge-proof your diet: 6 Foods that keep you full and satisfied


The big, fat (pun intended) irony about trying to drop pounds is that cutting calories has a pesky habit of making you eat more, and more of the wrong types of foods. Think about the last time you nibbled a plain green salad for lunch. How did you feel by 6 pm? Ready to eat an entire anything and then have seconds? Hunger is a real, physical need you can’t overcome with willpower alone. So eat already—and stock up on these foods, which will keep you satiated for hours

Eggs: They’re a great source of hunger-quelling protein (about 6 g per egg), plus a recent study found that women following a low-fat diet who ate 2 eggs for breakfast at least 5 days a week lost 65% more weight and averaged an 83% greater reduction in waist circumference. Not a fan? Low-fat yogurt is a great source of (breakfast-happy) protein.


Almonds: These tasty nuts contain the healthy monounsaturated fatty acids, good-for-you fats that keep your appetite sated for hours. Studies back this up—one found that after 6 months, dieters whose eating plan included almonds lost 63% more weight, lost 50% more body fat, and shrunk their waistlines 55% more than those on a high-carb diet. They’re not exactly calorie free, so watch portions (1 ounce—or 28 nuts—is about 170 calories).

Avocados: How do I love these? In many many ways, but a few slices with a little lime juice is rich, satisfying, and loaded with so many important nutrients, including those healthy monounsaturated fats, plus vitamins and minerals like potassium and folate. No, they’re not calorie free, but a few slices have between 50 and 75 calories and will make any salad or sandwich SO much more satisfying (you can even throw avocado in a smoothie, which is common in Thai food).

Apples: I’m going to resist the urge to write anything about absentee doctors and regular apple consumption, but needless to say, eating one or two of these crunchy, portable fruits really can benefit your waistline: One study found that subjects who ate one apple before every meal lost 40% more weight than those who didn’t. Plus, they’re low in calories—about 65 for one that’s medium-size.


Oatmeal: This is the food weight loss dreams are made of. It contains high amounts of soluble fiber, which slows digestion and keeps you full for hours, and one study found that subjects who ate oatmeal for breakfast every day and also walked an average of 15 to 30 minutes daily lost about 10 pounds in 12 weeks.

Peanut butter: Despite the name, peanuts are actually a legume, not a nut, but they’re still high in those craving-quashing monounsaturated fats, and research has found that dieters who snack on peanuts or peanut butter lose more weight than those who don’t. My advice is to stick with the natural kind because it’s lower in added sugars—and spread some on those apple slices next time you get the 4 pm munchies.

source...http://shine.yahoo.com/event/twoweekturnaround/binge-proof-your-diet-6-foods-that-keep-you-full-and-satisfied-481183/




salam coretan

















buat masa ini saya memerlukan rehat yang secukupnye dan xnak pikir ape2 masalah di sekeliling saya.....terima kasih...









src="http://signatures.mylivesignature.com/54487/223/80D05A1E1F6A6E53338D292919102CFC.png" />







Hello guys...
wat masa ni kan aku masih terpikir nak kurus@slim kan diriku ini kembali..
yela pada masa yang sama aku suke dengan keadaan aku skank nie..but in the same time aku nak spt zaman aku sekola or masa mule2 masuk kolej tu...yela xkurus cam dulu pun dpt kurus skit pun dah kire ok la..bukan aku xsuke jadi berisi@gemok nieh...cume banyak sangat kelemahannye dari kebaikkan...


kebaikan die mmg la kite cintai makanan itu..aku ni mmg suke akan makanan..kalo makan tu msti kena tambah or kalo makan kat kedai siap minta extra lagi..hahah tu la perangai aku...semenjak aku duk kat kuantan maksud aku blaja kat sana...orang yang patut bertanggungjawab kenaikkan berat badan aku adalah sir shafierul n cik islah..diorglah yang ajar aku cintailah makanan anda...hahahaha..hah dari situ aku trus start xkesah makan....sampai aku sambung blaja kat kl ni skank...ya allah bertambah2 lagi kecintaan makanan tu..ye la kl ni apa nak makan semua jenis makanan ada...aku plak xkesahkan harga die yang penting dpt merasa..rasa2kan aku duk kl ni baru setahun tapi macam2 dah rasa pelbagai makanan..dan orang2 yang bertanggungjawab adalah geng2ku iaitu kak fit,edna,yb hah ni la tiga org yang suke ajak makan..kalo xabis aku plak kena abiskan makanan diorg...haha lagi aku sukakan..so terima kasih pada mereka2 yang aku sebutkan ini kerana menjadikan aku sebagai pencinta makanan..

keburukannye plakkan...skank kan aku ni cepat berpeluhh satu hal...ya allah nak berjalan pun xlarat jauh2 dah...kalo nak tau naik tangga tu adalah musuh aku tu..hahaha...lagipun megah n penat ni membuatkan aku kurang selesa...yela penah sekali tu aku pegi SG GABAI..ya allah nak naik tangga tu aku hampir2 pengsan dan kawan2ku terpaksa tunggu plak...ishhh nak jadi menarik cite tu..time nak turun ok tapi sekali ada satu nenek tu dlm lingkungan 70++ tu ngn selamba naik tangga tu tanpa ada rasa penat...perghhhh aku terpukul di situ akan kehebatan nenek tu..kat situ berazam nak kurus tapi hampehhhh abis je trun tangga nmpk makanan trus makan..hahahaha...


tapi seriusly aku mmg nak kurangkan berat badan aku nie...untuk pengetahuan korang berat badan aku hampir-hampir mencecah 100kg...ye kawan2 hampir2 bukan dah cecah pun..so terdetik di hati nak kurangkan...tapii korang kena tolong aku,.....bagi aku idea yang btul2 bleh aku ikut...masalah utama aku ialah nasi ni dah cam sahabat baik msti ada stiap hari kalo xde rasa xkenyang..haaa

so kengkawan yang baik hati dan cute2 n ensem2 tolonglah aku yerk..

k sampai sini dulu..
insyaALLAH aku akan ceritakan perkembangan semasa dari semasa tuk tatapan korang..

salam coretan
-tokwan-


Burning Questions: The 10 Most Confusing Things in 'Transformers: Revenge of the Fallen'
by Matt McDaniel
.
June 30, 2009

Transformers: Revenge of the Fallen "Transformers: Revenge of the Fallen" made over $200 million last week. What it didn't make, however, was one lick of sense.

Now, suspension of disbelief is usually not a problem for me. Tell me that a billionaire could put on a bat suit and swoop around fighting crime and I'll buy it. Or that a different billionaire could build flying armor in his basement. Or that in the future people will beam onto spaceships with their pointy-eared best friend. I'll accept all of it. I'll even take your word for it that a mechanized alien race can come to our planet, scan some cars, and turn themselves into vehicles.

That being said, there were moments in this new "Transformers" movie that were so confusing, so contradictory, or so corny that they completely took me out of the movie. Even days after watching it, some new inconsistency or plot hole would pop into my mind.

I can hear it already: "It's a popcorn movie. It's based on a bunch of toys. It's just supposed to be fun." And yes, all of those things are true. But that doesn't mean I can't ask questions about what in the world was going on. Here are the ten that I most want answered. (WARNING: contains spoilers).

1. In "Transformers," there was this giant battle in the middle of downtown Los Angeles -- excuse me, Mission City -- that was witnessed by thousands of people at the very least. But somehow the government was able to cover up the whole thing, and now the existence of alien robots is just an internet rumor? How did they do it? Pay off everyone who was there and quickly fix millions of dollars in damage? Also, didn't Keller (Jon Voight) go on TV and tell everyone we were being attacked by "a technological civilization far superior to our own"? How did they spin that?

2. There are two pieces of the Allspark cube left: the military has one under lock and key, and Sam discovers another. The Decepticons steal one and bring Megatron back to life. But when Sam (Shia LaBeouf) wants to bring back Optimus, he has to find the Matrix of Leadership on the other side of the globe. Why not use the other piece? Mikaela (Megan Fox) has it in her backpack the whole time. It brought his kitchen appliances to life, why can't it do the same for Optimus?

3. Speaking of Megatron's rebirth, when the Decepticons venture deep into the ocean to revive him, the Navy crew tracking them reads five contacts. When they get down there, they tear apart one of the robots for parts to rebuild Megatron. Then as they rise to the surface, the same Navy guys say they spot six contacts. The little "Doctor" robot popped out down there, but he's about a third of the size of a person. Would he have shown up on sonar?

4. That reminds me: even if I were to forgive the Doctor's German accent -- and director Michael Bay is asking me to forgive a lot of ridiculous accents -- why would a robot need glasses? He has little lenses that flip in front of his mechanical eyes. Couldn't he just get his eyes adjusted? You'd think with all the laser guns, someone could perform a Lasik procedure.

5. Apparently, Transformers can look like people now. How? And how is it that even though the robo-girl (Isabel Lucas) is made of metal, she can still straddle Sam without crushing him. And if Bumblebee knows something's wrong with her, why does he spit antifreeze at her instead of telling Sam? Yes, his voicebox is broken, but wasn't it fixed at the end of the last movie?

6. The Fallen is the last of the Primes, since they all sacrificed themselves to stop him from destroying the sun. But then he says that Optimus is a descendant of the Primes. First, Transformers have kids? And second, how could he descend from them if they were all dead? And if the Fallen could only be destroyed by a Prime, why didn't the originals just gang up on him back in the day? And what makes Optimus so special, anyway? Megatron beat him earlier, but all it takes is a few spare parts from creaky old Jetfire for him to take out the Fallen?

7. Sam, Mikaela, and Simmons (John Turturro) go to the Smithsonian Air and Space Museum in Washington D.C. to find Jetfire. Then they walk out the back onto a wide open field with old planes and mountains in the distance. When did the National Mall start to look so much like to Tucson, AZ (where they really filmed that scene)?

8. The geography is just as bad when they go to Egypt. The stone city of Petra in Jordan is over 250 miles away, over mountainous terrain, with few paved roads and the Israeli border between them, so how can they drive from one to the other in a couple of hours. And the Pyramids are said to be shooting distance from the Mediterranean, but they are actually well over 80 miles inland. Even if the Navy ship had a secret rail gun, and even if the captain would take an order to fire from a former agent of a government branch that no longer exists (over a walkie-talkie that inexplicably starts working again), how could it hit a moving target from that distance?

9. Sam briefly dies and goes to Robot Heaven. Robot Heaven?!?!

10. Where does Sam's bandage come from? What about his extra sock? Why does Sam's roommate not contribute anything at all? What was the Fallen doing for those thousands of years Megatron was frozen in ice? How does one satellite receive transmissions from everywhere on the planet? Why does Wheelie hump Mikaela's leg? Why do we have to see John Turturro's thong? Why are robots who join together to become Devastator also seen fighting the Army at the same time? Why does the government want only our military fighting Decepticons when our weapons seem unable to make so much as a dent on any of them? Why did the ancient Egyptians build a pyramid around the sun-destroying machines instead of just breaking it? Why is the Matrix of Leadership bigger in the Fallen's hand than in Sam's? And how do Mikaela's pants stay so clean?

*ni aku creditkan kat owner die...
**pada aku cite ni just satu hiburan n xperlulah kite nak ambik port pasai semua nieh...namapun sebuah cite fantasi..
*** so pada mana2 rasa nak komen pasai ni silekan


hmm...
berbicara tentang kematian pasti semua akan tepkir ttg kematian bukan..
aku pun turut jugak merasakan kematian ini...
cume adakah kite sudah bersedia dengan kematian ini atau masih lagi terbuai-buai...
ya aku jugak masih kurang lagi ttg ilmu ini dan masih lagi terbuai-buai di muka dunia ini...

cuma di sini aku terpikir sejenak apabila kite mendengar sesebuah kematian pasti kita akan merasa insaf dan takut akan kematian bukan...tapi terpkirkah kita...takut dan insaf itu hanya bersifat semantara bagi kita...ya semasa jenazah sedang dibacakan yassin dan jugak al-quran, dimandikan dan sehinggalah dikebumikan dan ditinggalkan keseorangan di dalam liang lahad itu...kesedaran akan muncul di situ apabila kita merasai kematian itu...

keinsafan kite hanya sementara..apabila selesai sahaja segala urusan jenazah kite mungkin hanya akan terkenang dan berasa sedih seminggu dua...ya mungkin kite juga akan ingat tentang arwah...tapi cume tidaklah sedihnya spt baru2 arwah meninggal...
penah x kite terfikir yang kita akan juga melalui zaman itu...ya kite masih berpikir...tapi dalam pemikiran kite masih lagi boleh terlupa disebabkan hasutan syaitan....kadang2 aku sendiri berasa sangat takut dengan kematian apatah lagi kite sekarang dihidangkan dengan pelbagai cerita keadaan jenazah dalam keadaan aib...kemudian diceritakan pengalaman lampau atau kisah hayat arwah itu..cukup menginsafkan...

namun sebagai manusia kite memang sentiasa diuji oleh ALLAH dengan pelbagai ujian...cukup besar dan bermakna ujian yang diturunkan kepada kita...namun segelintir umat islam masih tidak mampu berfikir sebagai seorang islam..
manakan tidak...syaitan dijadikan sahabat maka tinggallah segala larangan ALLAH
dan maka akan terjadilah sebuah kematian yang sungguh memilukan bagi jenazah...
tetapi di sini pernahkah kite terpkir yang keluarga yang ditinggalkan akan menerima kesan yang lagi hebat..umpatan cacian,kejian dan kutukan akan diterima kerana arwah meninggal dengan penuh kesyaduan dan keaiban...

aku bercakap tentang kematian kerana aku teringatkan sebuah sajak yang aku jumpa...

bunyinya begini...

ANDAIKAN AKU PERGI DAHULU
MAAFKAN SEGALA DOSAKU,
ANDAIKAN AKU PERGI DAHULU,
HALALKAN MAKAN MINUM KU SELAMA INI,
ANDAIKAN AKU PERGI DAHULU,
SEDEKAHKANLAH AL FATIHAH KEPADAKU,
ANDAIKAN AKU PERGI DULU,
BIARLAH AKU PERGI DENGAN TENANG,

aku hanya ingat baris ini sahaja...ungkapan ini pun dah cukup bermakna bagiku.
tujuan aku menulis ini bukanlah hendak mengatakan aku ni baik dan cukup ilmu agama..
aku masih sedar aku jugak kekurangan ilmu..aku cume ingin mengingati sesama manusia saudara islam...kalau bukan sesama kite hendak beringat sapa lagi yang akan menolong kite...

maafkan jika coretan ini menimbulkan salah faham..
ikhlas dari lubuk hati aku ingin menulis...
sama2lah kite ingat mengingati...
jika aku lalai hari ini ingatkan lah aku...
jika aku leka dengan duniawi ingatlah aku dengan akhirat...


sekian
salam coretan
-tokwan-


hidup ini susah kite nak duga...
kadang-kadang kite rasa dekat sangat dengan seseorang itu..
tapi sebenarnye jauh..
walaupun kite dapat genggam tangan die...tapi itu belum bermakna kite
dapat selami hati dan perasan die...

mungkin kadang-kadang kite dapat tengok die ketawa..
tapi mungkin jugak kite tak tahu disebalik ketawanya...
bile die menangis kite ingat kehadiran kite dapat memujuknya..
walhal kehadiran kite lebih tak disenanginya langsung..

rencah dunia kita takkan tahu sapa kawan atau sapa lawan..
sehinggalah sampai satu masa kite jatuh...
adakah tangan itu akan menghulurkan bantuan atau kite tidak dipedulikan....


salam coretan
-tokwan-






















salam semua..
hah ni lah yang aku nak cite kat korang sini..walaupun aku tiada pembaca yang setia..hhehehehe..

k ari rabu aritu kire kiteorg ni cam nak kumpul2 lah memandangkan semua ngah cuti sem ni alang2 leh wat reunion skit..tapi cam xramai plak sbbnye wat ari rabu plak..ada plak tu ngah keje or pratikal dan ada plak hal2 lain yang xpat dielakkan..so xpe dengan semangat wajanye aku n beberapa org tetap teruskan..padahal sorang ni semangat sangat nak pegi..aku ni on aje...

so bermula perjalanan kami pada pukul 9.30 pagi nieh...nak pegi beli ayam tuk di bakar dan sedikit jajan ataupun lebih dikenali sbgai keropok2 dan air..eh lupe plak aku nak ckp kiteorg pegi 8 orang je...tu pun aku bersyukur gak sbb sblm ni lebih ramai lagi sebenarnye...ok2 balik pada cite..so operasi membeli ni mmg tugas dah sinonim ngn aku kot...asyik2 kalo pegi chepor je aku kena beli..xpe2 aku paling suke sbb aku leh sesuka ati pilih barang..hahha
dah selesai semua beli barang perjalanan ke chepor bermula kul 11.00 pagi...

hah sampai je chepor pendakian bukit bermula..hehehe maklumlah sbb aku ni cam dah lama xaktif sukan badan dah kembang so mengah jugak lah...akhirnye sampai jugak ke tempat dituju...arghhhh sampai2 aku dah xkire terjun dulu dari makan...sbb dah lama xkena air sungai..mak aihh sejuk airnye bukan main...xsangka plak rupe2nye semua kaki gambar..hahaha abis setiap bende ambik gamba..haihhh..hhehe

agak2 dah lapo naik..mule lah idopkan api nak bakar ayam(kepak ayam je)perghh nak tunggu lama gak la..sbb advandce sangat la katanye..tgh2 syok nak tnggu bara api 3 org membe aku baru sampai..shiann diorg smpai2 dah kena jadi tukang bakar...hehee
tapii semangat bakar akhirnye ayam pun siap dibakar..sambil2 makan kiteorg sembang2 kenangan lama masa sekola rendah..cam2 cite kuar...aku ni dulu jual nasi lemak pastu diorg ni mmg beri gelaran nuar nasi lemak..satu sekola tau tu..huhuhuhu
so dah kenyang bagai mandi lah..besh2..

rasa2 dah lama berendam n buli membuli terjadi..dekat pkul 4 gak kiterog berkemas n berangkat pulang..haihh time ni mmg xbesh sbb cam penat je n ngantok..kiteorg pun salin pakaian semua kat tandas...sblm pulang tu aku ajak pegi pekena air dulu...ilangkan dahaga...

tapikan kat sini aku nak cakap...bebanyak terima kasih pada membe2 aku yang sudi join tuk kali ni..thank tukang semangat farid....yang ni mmg muke setia pegi chepor..syuk,adam...xlupe gak kat firdaus, atan, n syuib(hah yang ni aku still xhengat zaman2 sekola)hehehe tapi skank dah hengat skit2..sbb korang mmg besh dan sanggup join kali nieh..lain kali kite wat lagi..dgr2 nak trip ke teluk batikk kan...heheeh jommmm....

ni la citenye..picca nnt aku upload ek..sbb cam malas je nak letak..tapi aku letakkan nnt...

ok sampai sini...

salam coretan
-tokwan-


arini aku penat sgt dan hepi jugak sbb dpt wat sesuatu...
nnt lah posting terbaru ek...

keadaan adik aku pada ari ni semakin alhamdulillah dan die dah leh ingat skit2...

terima kasih pada yang mendoakannye...amin...


hmmm...
nak cite skit..tadi adik aku yang pompuan nieh excdnt moto plak...jatuh sndiri..waktu die excdnt tu masa dkt2 maghrib..aku plak kul 6.30 dah kua pegi pasar malam ngn mak aku...so die kua nak pegi ambik abg jap...alih2 aku ngah kat pasar malam tu dpt sms dari kakak aku kate die excdnt..aku pun tepon balik tye teruk ke x..die kate luke2 je..mak aku plak bleh plak bising2 kat pasar malam tu..haishhh...

aku pun balik ngn mak aku..nak jadikan cite adik aku ni pas excdnt die leh lupe jap...abis die tye kat kakak n abg aku camne die excdnt? die nak pegi mana? aku ada hanset ke? camne korang tau aku excdnt? dan pelbagai soklan pelik2...aku ni dah riso plak takut2 die hilang ingat sbb kepala terhentak...ish peliknye die tye soklan sama dkt berkali2 kat kiteorg....last2 kiteorg jwab ko excdnt ngn semut...die gelak plak..
mak aku pun dah bising2 then siap2 trus bawak pegi jumpe ustaz minta tolong2 skit...alhamdulillah lah ustaz ckp die ni terkejut je...lagipun maghrib time tu...aku pun lega...

pastu bwak pegi hospital..dah dftr semua...tapi aku nak puji gak kecekapan hospital nieh laju je perkhidmatan die..tahniah hospital ipoh..hehhehe k sambung balik dah bawak die cuci luke then kena tnggu jap tuk pemeriksaan doktor...dah masuk die leh sengeh2 cam kerang busukk dgn doktor...doktor tye soklan die sengeh je..die xtau nak jawab...aku plak jadi tukang cite...pastu doktor kate apa tah penyakit die..kire cam hilang ingatan semntara dan perlu scan bagai tapi doktor kata blom 24 jam..so die bagi pilihan sama ada nak stay 4 jam kat hospital or balik dan kalau2 ada tanda die muntah/loya...sawan ke...pitam ke trus bawak pegi spital...setakat ni die still ok..tapi smpai aku ngah menulis ni die xtido cam pkirkan excdnt tadi...ni pun aku dha penat jawab soklan die...aku nak marah die xsampai ati sbb bukan salah die...aku layankan jugak dan suo die tido camtu die xleh tido...aku temankan die jugak..aku sedey dan menangis dlm ati sbb kalau boleh ya ALLAH kau jauhkan malapetaka kat adik aku nieh,,biar la die abiskan study dulu...

hmm...
kawan2 aku minta tolong marilah sama2 kite mendoakan agar adik aku cepat sembuh dan dpt die teruskan pengajian die dan sehat spt sedia kala...tolong ye kawan2...

aku xnak tgk de camni...aku walaupun ganas2 ngn die aku ttp sayang die sbb dielah satu2nya adik aku..aku sedey die camni...

ok lah sampai disini shj,....

salam coretan
-tokwan-


tetiba plak rasa cam rinduuuu kat kampung...aku rasa aku dah lama xbalik kampung..sejak sem buka smpai dah start cuti aku still xbalik kampung...bukan aku xhengat mak ayah aku tu..aku hengat okay...kadang2 aku akan tepon tye kabar..cume bile nak suo balik tu alahaiiii cam berat sbbnye mak aku nie jenis kalo aku depan mata die sehari dua die lepaskan rindu die...tapi bile aku dah dok seminggu kang mule die buhsan siap halau aku bile nak balik....hahhaha pelikkan mak aku nieh...tapiii aku mmg xkesah...smpai sekali tu aku ckp kang "org xbalik kata anak derhaka"hahahah smpai camtu skali aku ckp...tapi mak aku tu sayangkan aku...sama la aku sayangkan mak....

tu je aku nak cakap....KAMPUNGKU TUNGGU KEPULANGAN AKU...MUAHAHHAHAHAHA


salam coretan
-tokwan-



SAMBUTAN ULANGTAHUN PERTAMA NUBHANFC KECOH DAN BERLAKU SESUATU KEGEMPARAN!!!

tajuk bagai nak rakkan....
memang berlaku kekecohan dan kegemparan pada majlis tersebut..kalau xcaye tanye la pada nubies2 yang hadir....
ok meh sikit wat ulasan pada hari kejadian...

Seperti yang diketahui semalam merupakan Majlis Sambutan Ulangtahun Pertama Nubhan FC yang mana telah dijalankan dengan lancar seperti yang telah rancangkan. Saya ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada pihak penaja iaitu Berjaya Times Square Hotel & Convention Center, Karangkraf, Enchanted Forest, MOY Publishing dan individu-individu yang telah sudi menaja majlis ini. tidak ketinggalan jua kepada YBhg. Dato' Afifuddin A.Kadir, Timbalan Ketua Pengarah 1 MIDA kerana sudi hadir merasmikan majlis ini, Dato' Khalid Yunus - Penaung Kelab, Cikgu Ramli MS dan wakil-wakil media diatas kesudian hadir untuk memeriahkan lagi majlis ini.

majlis pada mula agak formal kerana terdapat VIP,tetapi sebaik sahaja NUBHAN start menyanyi nmpknye keadaan tiba-tiba menjadi kecoh..manakan tidak nubies2 begitu teruja dan turut menyanyi dan menari bersama-sama...kire VIP yang hadir pun sporting dan tidak kesah dan turut serta bersama2 berhibur...sebaik habis persembahan NUBHAN...tetamu dihidangkan dengan HI-TEA ternyata makanan2 yang ada sungguh sedap dan lazat sehingga tidak habis..manakan tidak semuanye seronok mendengar NUBHAN memnyanyi...separuh perjalan majlis turut diselitkan dengan permainan...spt kotak beracun,radio rosak(dlm BI lupe plak),cabutan bertuah(bertuah btul yang dpt poster edisi terhad tu)...oh ya terlupa plak pada majlis tu jugak diraikan hari jadi semua nubies dari bulan januari sehingga bulan jun...jangan xtau NUBHAn siap menyuapkan kek ke mulut nubies...haiii mesti ada yang xtido malam pasni....majlis berakhir jam 7 malam dan di kesempatan itu tetamu bergambar dan meminta NUBHAN memberi autograf pada barang2an yang di beli oleh mereka.

ok tu secara formalnye meh kite wat secara x formal...

DI SEBALIK KEJADIAN...

#jangan xtahu ada pertama kali menyertai gathering ni tiba-tiba hilang perasan malu....sebelum hari kejadian cakap segan la xkenal la...tapi bile dah kenal wahh hilang malu nieh..(kak sarimah,rapunzel,dan ramai lagi)

#ketika NUBHAN sedang bernyanyi cik Presiden kite tetiba turut serta menarii sehingga terlupa kan ada VIP...hehehe xpe2 VIP sporting....

#NUBHAN turut mengenakan SYAFIQ(bekas RA) dlm permainan...

#segelintir tetamu turut menari dan bernyanyi beramai2 ketika NUBHAN sedang menyanyikan lagu SEADANYA AKU.....


#ketika permainan kotak beracun terdapat seorg ibu sungguh khusyuk menjaga anaknye sehingga ikut masuk bawah meja tempat makanan (sori kak narnia)

#keadaan menjadi panas apabila permaian pop kuiz..bunyi spt pergaduhan diantara cik presiden dan AJK...tetapi itu satu gurauan dan sudah dirancang sebenarnye...

#tiba2 lampu dewan tergelap seketika...rupa2nya sambutan hari jadi bagi yang meraikan pada bulan januari sehingga jun..semua yang diraikan mendapat satu kenangan apabila NUBHAN sendiri menyuapkan kek ke mulut mereka sendiri....

#segelintir tetamu spt tidak mahu pulang apabila leka bersembang sesama sehinggalah petugas2 hotel dtg nak kemaskan dewan barulah semuanye keluar...

#banting yang diletakkan di lobi hotel telah hilang...siapakah peminat yang mengambilnye???satu persoalan..hehehe

#ketika sedang bersuka-suka diluar dewan dengan memecahkan belon ada jugak yang takut belon rupe2nye...(ezham soriii)dan ada jugak yang tergolek dgr katenye(sorii syedd)mati lah syed baca nieh...hahahhaha

#ada jugak nubies2 yang tidak memakai kasut atau sandal ketika permainan sedang dijalankan...begitu hebat mereka nieh....berlari dan merempuh halangan..nasib meja 7 tidak buat begitu...hahahah...


rasanye itu jela kot...
ini apa yang aku rasa...

sekali lagi jutaan terima kasih diucapkan pada semua yang hadir..kami memohon kemaafan andai majlis pada ari tu terdapat kekurangan dan tercacat cela...kami memohon sekali sejuta kemaafan...semua itu datang dari kami...
tanpa anda mungkin majlis xkan berjaya dilakukan...
apa yang pasti NUBIEs serta peminat nubhan memang happening pada aritu...

terima lah lagu kenangan terindah dari saya...hehe
semoga maljis ini satu kenangan terindah yang tidak akan anda lupakan....

salam coretan
-tokwan-




ALHAMDULILLAH..

tu je ungkapan yang dpt aku katakan wat masa nieh....
semua penat lelah dlm masa 3 minggu berjaya dilaksanakan semalam..
hope smua yang pegi akan berpuas ati...
enjoy..

ok nak tau cite sepenuhnya tunggu dulu ek..
ok..

salam coretan
-tokwan-


SAMBUTAN ULANG TAHUN PERTAMA NUBHAN FC 2009
Bertemakan
"Nubies...Ada Untukmu Nubhan"

Assalamualaikumm.... salam sejahtera..

Setelah perbincangan dibuat diantara Penasihat dan Nubhan dan mewakili pengurusan Nubhan FC, maka dengan ini secara rasminya majlis gathering Nubies akan dilangsungkan seperti yang dipersetujui, iaitu seperti berikut:

Tarikh: 6 June 2009 (Sabtu)
Tempat: Manhattan I Ballroom, Tingkat 14, Berjaya Times Square Hotel & Convention Centre, Kuala Lumpur
Masa: 2.00 ptg sehingga 7.00 ptg
Tema: Hitam Putih " Smart Casual"
Bayaran: RM55 nett seorang

Kepada Nubies sekalian alam..anda dijemput untuk memeriahkan majlis yang diadakan khas bagi menghargai sokongan dan pengorbanan anda semua dalam terus menerus menyokong kerjaya Nubhan didalam industri seni tanah air..Jom kita memeriahkan suasana sepertimana selalunya ke'havoc'kan terjadi tatkala semua Nubies berjumpa dan berkumpul dalam semua aktiviti-aktiviti sebelum ini..kepada Nubies yang berminat silalah menghubungi Ajk-ajk dibawah:
1) myfizly a.k.a fit - setiausaha
2) tira a.k.a tirasha - ajk
3) kikey - ajk


-dari CHIETH a.k.a YB (PRESIDEN NUBHAN FC)-


Untuk pengesahan kehadiran, boleh PM Kikey di forumotion or SMS or call di nombor 012-2444290.
**Sila sertakan nama & nombor kad pengenalan


Untuk urusan bayaran, sila hubungi Tira di 016-9482962.
Kepada sesiapa yang ingin membuat pembayaran anda boleh bank in kan duit anda ke bank account ini :
Bank Account : 14300070147529 CIMB BANK
Name : Nur Athirah Binti Abdul Rahman
** Sila simpan resit setelah bayaran dibuat & resit tersebut juga akan digunakan pada hari gathering sebagai rujukan untuk pendaftaran nanti.
** Sila PM kepada Tira tarikh & Masa dibank in serta jumlah yang telah dibank in kan.
** Pembayaran hendaklah dibuat selewat - lewatnya pada 27 May 2009.


"Untuk makluman Nubies, Sambutan Ulangtahun Pertama "Nubies, Ada Untukmu Nubhan" ini akan dilaksanakan secara "private show" di mana host majlis adalah NUBHAN sendiri. Memandangkan ini adalah private show, maka pengesahan kehadiran adalah berdasarkan "first come - first served" basis. Bilangan kehadiran telah ditetapkan untuk 100 Nubies yang pertama sahaja. Pihak AJK Kerja Majlis tidak bertanggungjawab sekiranya kelewatan pengesahan dan pembayaran akan mengakibatkan ada di antara Nubies yang terlepas peluang menyertai sambutan ini. The numbers growing, so please, grab it. Gambar-gambar eksklusif Nubhan, yang tidak pernah di siarkan di mana2 majalah mahupun di forum ini akan dijual pada hari tersebut. Hanya Nubies2 yang hadir sahaja yang akan berpeluang untuk memiliki gambar2 eksklusif tersebut. Ini adalah termasuk merchandise Nubhan FC yang bakal dijual untuk julung kalinya.So, saya bagi pihak AJK Kerja Majlis menjemput semua Nubies untuk sama2 menjayakan majlis ini kerana ianya adalah hari Nubhan meraikan Nubies."


-dari MYFIZLY a.k.a. Kak Fit (SETIAUSAHA NUBHAN FC)-






*nota kaki
-untuk maklumat lanjut sila layari www.nubhanfc.forumotion.com
-banner credit: Edna & meena-mee
-photo credit: ENCHANTED Studio
-vid credit to Msaidakikey

~harney den copy jo dari ekau..hahhaha

[+/-]

TERLERAI SUDAH TANGGUNGJAWAB...

[+/-]

PERPISAHAN.....

[+/-]

NEW LIFE AND NEW HOPE...

[+/-]

upgrade...

[+/-]

harap maaf

[+/-]

cuci the muzikal

[+/-]

SEKIAN LAMA MENYEPI

[+/-]

mari kite berkongsi....

[+/-]

WELCOME BACK RAMADHAN.......

[+/-]

WHY THEY CALL ME "TOKWAN"

[+/-]

6 Foods that keep you full and satisfied

[+/-]

REST...

[+/-]

[+/-]

I NEED TRANSFORMASI FOR MY SELF...

[+/-]

The 10 Most Confusing Things in 'Transformers: Revenge of the Fallen'

[+/-]

KEMATIAN.........

[+/-]

SEBUAH KEHIDUPAN.......

[+/-]

REUNION KECIL-KECILAN

[+/-]

PENATTT...

[+/-]

MALANG TIDAK BERBAU....

[+/-]

RINDU KAMPUNGKU

[+/-]

SAMBUTAN ULANGTAHUN PERTAMA NUBHANFC KECOH DAN BERLAKU SESUATU KEGEMPARAN!!!

[+/-]

BERAKHIR SUDAHH...

[+/-]

ANDA SEMUA DIJEMPUT...SESIAPA YANG BERMINAT SILE LAH...(tuk baca posting terbaru sile scroll ke bawah)