twitter


hmm...
berbicara tentang kematian pasti semua akan tepkir ttg kematian bukan..
aku pun turut jugak merasakan kematian ini...
cume adakah kite sudah bersedia dengan kematian ini atau masih lagi terbuai-buai...
ya aku jugak masih kurang lagi ttg ilmu ini dan masih lagi terbuai-buai di muka dunia ini...

cuma di sini aku terpikir sejenak apabila kite mendengar sesebuah kematian pasti kita akan merasa insaf dan takut akan kematian bukan...tapi terpkirkah kita...takut dan insaf itu hanya bersifat semantara bagi kita...ya semasa jenazah sedang dibacakan yassin dan jugak al-quran, dimandikan dan sehinggalah dikebumikan dan ditinggalkan keseorangan di dalam liang lahad itu...kesedaran akan muncul di situ apabila kita merasai kematian itu...

keinsafan kite hanya sementara..apabila selesai sahaja segala urusan jenazah kite mungkin hanya akan terkenang dan berasa sedih seminggu dua...ya mungkin kite juga akan ingat tentang arwah...tapi cume tidaklah sedihnya spt baru2 arwah meninggal...
penah x kite terfikir yang kita akan juga melalui zaman itu...ya kite masih berpikir...tapi dalam pemikiran kite masih lagi boleh terlupa disebabkan hasutan syaitan....kadang2 aku sendiri berasa sangat takut dengan kematian apatah lagi kite sekarang dihidangkan dengan pelbagai cerita keadaan jenazah dalam keadaan aib...kemudian diceritakan pengalaman lampau atau kisah hayat arwah itu..cukup menginsafkan...

namun sebagai manusia kite memang sentiasa diuji oleh ALLAH dengan pelbagai ujian...cukup besar dan bermakna ujian yang diturunkan kepada kita...namun segelintir umat islam masih tidak mampu berfikir sebagai seorang islam..
manakan tidak...syaitan dijadikan sahabat maka tinggallah segala larangan ALLAH
dan maka akan terjadilah sebuah kematian yang sungguh memilukan bagi jenazah...
tetapi di sini pernahkah kite terpkir yang keluarga yang ditinggalkan akan menerima kesan yang lagi hebat..umpatan cacian,kejian dan kutukan akan diterima kerana arwah meninggal dengan penuh kesyaduan dan keaiban...

aku bercakap tentang kematian kerana aku teringatkan sebuah sajak yang aku jumpa...

bunyinya begini...

ANDAIKAN AKU PERGI DAHULU
MAAFKAN SEGALA DOSAKU,
ANDAIKAN AKU PERGI DAHULU,
HALALKAN MAKAN MINUM KU SELAMA INI,
ANDAIKAN AKU PERGI DAHULU,
SEDEKAHKANLAH AL FATIHAH KEPADAKU,
ANDAIKAN AKU PERGI DULU,
BIARLAH AKU PERGI DENGAN TENANG,

aku hanya ingat baris ini sahaja...ungkapan ini pun dah cukup bermakna bagiku.
tujuan aku menulis ini bukanlah hendak mengatakan aku ni baik dan cukup ilmu agama..
aku masih sedar aku jugak kekurangan ilmu..aku cume ingin mengingati sesama manusia saudara islam...kalau bukan sesama kite hendak beringat sapa lagi yang akan menolong kite...

maafkan jika coretan ini menimbulkan salah faham..
ikhlas dari lubuk hati aku ingin menulis...
sama2lah kite ingat mengingati...
jika aku lalai hari ini ingatkan lah aku...
jika aku leka dengan duniawi ingatlah aku dengan akhirat...


sekian
salam coretan
-tokwan-


hidup ini susah kite nak duga...
kadang-kadang kite rasa dekat sangat dengan seseorang itu..
tapi sebenarnye jauh..
walaupun kite dapat genggam tangan die...tapi itu belum bermakna kite
dapat selami hati dan perasan die...

mungkin kadang-kadang kite dapat tengok die ketawa..
tapi mungkin jugak kite tak tahu disebalik ketawanya...
bile die menangis kite ingat kehadiran kite dapat memujuknya..
walhal kehadiran kite lebih tak disenanginya langsung..

rencah dunia kita takkan tahu sapa kawan atau sapa lawan..
sehinggalah sampai satu masa kite jatuh...
adakah tangan itu akan menghulurkan bantuan atau kite tidak dipedulikan....


salam coretan
-tokwan-






















salam semua..
hah ni lah yang aku nak cite kat korang sini..walaupun aku tiada pembaca yang setia..hhehehehe..

k ari rabu aritu kire kiteorg ni cam nak kumpul2 lah memandangkan semua ngah cuti sem ni alang2 leh wat reunion skit..tapi cam xramai plak sbbnye wat ari rabu plak..ada plak tu ngah keje or pratikal dan ada plak hal2 lain yang xpat dielakkan..so xpe dengan semangat wajanye aku n beberapa org tetap teruskan..padahal sorang ni semangat sangat nak pegi..aku ni on aje...

so bermula perjalanan kami pada pukul 9.30 pagi nieh...nak pegi beli ayam tuk di bakar dan sedikit jajan ataupun lebih dikenali sbgai keropok2 dan air..eh lupe plak aku nak ckp kiteorg pegi 8 orang je...tu pun aku bersyukur gak sbb sblm ni lebih ramai lagi sebenarnye...ok2 balik pada cite..so operasi membeli ni mmg tugas dah sinonim ngn aku kot...asyik2 kalo pegi chepor je aku kena beli..xpe2 aku paling suke sbb aku leh sesuka ati pilih barang..hahha
dah selesai semua beli barang perjalanan ke chepor bermula kul 11.00 pagi...

hah sampai je chepor pendakian bukit bermula..hehehe maklumlah sbb aku ni cam dah lama xaktif sukan badan dah kembang so mengah jugak lah...akhirnye sampai jugak ke tempat dituju...arghhhh sampai2 aku dah xkire terjun dulu dari makan...sbb dah lama xkena air sungai..mak aihh sejuk airnye bukan main...xsangka plak rupe2nye semua kaki gambar..hahaha abis setiap bende ambik gamba..haihhh..hhehe

agak2 dah lapo naik..mule lah idopkan api nak bakar ayam(kepak ayam je)perghh nak tunggu lama gak la..sbb advandce sangat la katanye..tgh2 syok nak tnggu bara api 3 org membe aku baru sampai..shiann diorg smpai2 dah kena jadi tukang bakar...hehee
tapii semangat bakar akhirnye ayam pun siap dibakar..sambil2 makan kiteorg sembang2 kenangan lama masa sekola rendah..cam2 cite kuar...aku ni dulu jual nasi lemak pastu diorg ni mmg beri gelaran nuar nasi lemak..satu sekola tau tu..huhuhuhu
so dah kenyang bagai mandi lah..besh2..

rasa2 dah lama berendam n buli membuli terjadi..dekat pkul 4 gak kiterog berkemas n berangkat pulang..haihh time ni mmg xbesh sbb cam penat je n ngantok..kiteorg pun salin pakaian semua kat tandas...sblm pulang tu aku ajak pegi pekena air dulu...ilangkan dahaga...

tapikan kat sini aku nak cakap...bebanyak terima kasih pada membe2 aku yang sudi join tuk kali ni..thank tukang semangat farid....yang ni mmg muke setia pegi chepor..syuk,adam...xlupe gak kat firdaus, atan, n syuib(hah yang ni aku still xhengat zaman2 sekola)hehehe tapi skank dah hengat skit2..sbb korang mmg besh dan sanggup join kali nieh..lain kali kite wat lagi..dgr2 nak trip ke teluk batikk kan...heheeh jommmm....

ni la citenye..picca nnt aku upload ek..sbb cam malas je nak letak..tapi aku letakkan nnt...

ok sampai sini...

salam coretan
-tokwan-


arini aku penat sgt dan hepi jugak sbb dpt wat sesuatu...
nnt lah posting terbaru ek...

keadaan adik aku pada ari ni semakin alhamdulillah dan die dah leh ingat skit2...

terima kasih pada yang mendoakannye...amin...


hmmm...
nak cite skit..tadi adik aku yang pompuan nieh excdnt moto plak...jatuh sndiri..waktu die excdnt tu masa dkt2 maghrib..aku plak kul 6.30 dah kua pegi pasar malam ngn mak aku...so die kua nak pegi ambik abg jap...alih2 aku ngah kat pasar malam tu dpt sms dari kakak aku kate die excdnt..aku pun tepon balik tye teruk ke x..die kate luke2 je..mak aku plak bleh plak bising2 kat pasar malam tu..haishhh...

aku pun balik ngn mak aku..nak jadikan cite adik aku ni pas excdnt die leh lupe jap...abis die tye kat kakak n abg aku camne die excdnt? die nak pegi mana? aku ada hanset ke? camne korang tau aku excdnt? dan pelbagai soklan pelik2...aku ni dah riso plak takut2 die hilang ingat sbb kepala terhentak...ish peliknye die tye soklan sama dkt berkali2 kat kiteorg....last2 kiteorg jwab ko excdnt ngn semut...die gelak plak..
mak aku pun dah bising2 then siap2 trus bawak pegi jumpe ustaz minta tolong2 skit...alhamdulillah lah ustaz ckp die ni terkejut je...lagipun maghrib time tu...aku pun lega...

pastu bwak pegi hospital..dah dftr semua...tapi aku nak puji gak kecekapan hospital nieh laju je perkhidmatan die..tahniah hospital ipoh..hehhehe k sambung balik dah bawak die cuci luke then kena tnggu jap tuk pemeriksaan doktor...dah masuk die leh sengeh2 cam kerang busukk dgn doktor...doktor tye soklan die sengeh je..die xtau nak jawab...aku plak jadi tukang cite...pastu doktor kate apa tah penyakit die..kire cam hilang ingatan semntara dan perlu scan bagai tapi doktor kata blom 24 jam..so die bagi pilihan sama ada nak stay 4 jam kat hospital or balik dan kalau2 ada tanda die muntah/loya...sawan ke...pitam ke trus bawak pegi spital...setakat ni die still ok..tapi smpai aku ngah menulis ni die xtido cam pkirkan excdnt tadi...ni pun aku dha penat jawab soklan die...aku nak marah die xsampai ati sbb bukan salah die...aku layankan jugak dan suo die tido camtu die xleh tido...aku temankan die jugak..aku sedey dan menangis dlm ati sbb kalau boleh ya ALLAH kau jauhkan malapetaka kat adik aku nieh,,biar la die abiskan study dulu...

hmm...
kawan2 aku minta tolong marilah sama2 kite mendoakan agar adik aku cepat sembuh dan dpt die teruskan pengajian die dan sehat spt sedia kala...tolong ye kawan2...

aku xnak tgk de camni...aku walaupun ganas2 ngn die aku ttp sayang die sbb dielah satu2nya adik aku..aku sedey die camni...

ok lah sampai disini shj,....

salam coretan
-tokwan-


tetiba plak rasa cam rinduuuu kat kampung...aku rasa aku dah lama xbalik kampung..sejak sem buka smpai dah start cuti aku still xbalik kampung...bukan aku xhengat mak ayah aku tu..aku hengat okay...kadang2 aku akan tepon tye kabar..cume bile nak suo balik tu alahaiiii cam berat sbbnye mak aku nie jenis kalo aku depan mata die sehari dua die lepaskan rindu die...tapi bile aku dah dok seminggu kang mule die buhsan siap halau aku bile nak balik....hahhaha pelikkan mak aku nieh...tapiii aku mmg xkesah...smpai sekali tu aku ckp kang "org xbalik kata anak derhaka"hahahah smpai camtu skali aku ckp...tapi mak aku tu sayangkan aku...sama la aku sayangkan mak....

tu je aku nak cakap....KAMPUNGKU TUNGGU KEPULANGAN AKU...MUAHAHHAHAHAHA


salam coretan
-tokwan-



SAMBUTAN ULANGTAHUN PERTAMA NUBHANFC KECOH DAN BERLAKU SESUATU KEGEMPARAN!!!

tajuk bagai nak rakkan....
memang berlaku kekecohan dan kegemparan pada majlis tersebut..kalau xcaye tanye la pada nubies2 yang hadir....
ok meh sikit wat ulasan pada hari kejadian...

Seperti yang diketahui semalam merupakan Majlis Sambutan Ulangtahun Pertama Nubhan FC yang mana telah dijalankan dengan lancar seperti yang telah rancangkan. Saya ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada pihak penaja iaitu Berjaya Times Square Hotel & Convention Center, Karangkraf, Enchanted Forest, MOY Publishing dan individu-individu yang telah sudi menaja majlis ini. tidak ketinggalan jua kepada YBhg. Dato' Afifuddin A.Kadir, Timbalan Ketua Pengarah 1 MIDA kerana sudi hadir merasmikan majlis ini, Dato' Khalid Yunus - Penaung Kelab, Cikgu Ramli MS dan wakil-wakil media diatas kesudian hadir untuk memeriahkan lagi majlis ini.

majlis pada mula agak formal kerana terdapat VIP,tetapi sebaik sahaja NUBHAN start menyanyi nmpknye keadaan tiba-tiba menjadi kecoh..manakan tidak nubies2 begitu teruja dan turut menyanyi dan menari bersama-sama...kire VIP yang hadir pun sporting dan tidak kesah dan turut serta bersama2 berhibur...sebaik habis persembahan NUBHAN...tetamu dihidangkan dengan HI-TEA ternyata makanan2 yang ada sungguh sedap dan lazat sehingga tidak habis..manakan tidak semuanye seronok mendengar NUBHAN memnyanyi...separuh perjalan majlis turut diselitkan dengan permainan...spt kotak beracun,radio rosak(dlm BI lupe plak),cabutan bertuah(bertuah btul yang dpt poster edisi terhad tu)...oh ya terlupa plak pada majlis tu jugak diraikan hari jadi semua nubies dari bulan januari sehingga bulan jun...jangan xtau NUBHAn siap menyuapkan kek ke mulut nubies...haiii mesti ada yang xtido malam pasni....majlis berakhir jam 7 malam dan di kesempatan itu tetamu bergambar dan meminta NUBHAN memberi autograf pada barang2an yang di beli oleh mereka.

ok tu secara formalnye meh kite wat secara x formal...

DI SEBALIK KEJADIAN...

#jangan xtahu ada pertama kali menyertai gathering ni tiba-tiba hilang perasan malu....sebelum hari kejadian cakap segan la xkenal la...tapi bile dah kenal wahh hilang malu nieh..(kak sarimah,rapunzel,dan ramai lagi)

#ketika NUBHAN sedang bernyanyi cik Presiden kite tetiba turut serta menarii sehingga terlupa kan ada VIP...hehehe xpe2 VIP sporting....

#NUBHAN turut mengenakan SYAFIQ(bekas RA) dlm permainan...

#segelintir tetamu turut menari dan bernyanyi beramai2 ketika NUBHAN sedang menyanyikan lagu SEADANYA AKU.....


#ketika permainan kotak beracun terdapat seorg ibu sungguh khusyuk menjaga anaknye sehingga ikut masuk bawah meja tempat makanan (sori kak narnia)

#keadaan menjadi panas apabila permaian pop kuiz..bunyi spt pergaduhan diantara cik presiden dan AJK...tetapi itu satu gurauan dan sudah dirancang sebenarnye...

#tiba2 lampu dewan tergelap seketika...rupa2nya sambutan hari jadi bagi yang meraikan pada bulan januari sehingga jun..semua yang diraikan mendapat satu kenangan apabila NUBHAN sendiri menyuapkan kek ke mulut mereka sendiri....

#segelintir tetamu spt tidak mahu pulang apabila leka bersembang sesama sehinggalah petugas2 hotel dtg nak kemaskan dewan barulah semuanye keluar...

#banting yang diletakkan di lobi hotel telah hilang...siapakah peminat yang mengambilnye???satu persoalan..hehehe

#ketika sedang bersuka-suka diluar dewan dengan memecahkan belon ada jugak yang takut belon rupe2nye...(ezham soriii)dan ada jugak yang tergolek dgr katenye(sorii syedd)mati lah syed baca nieh...hahahhaha

#ada jugak nubies2 yang tidak memakai kasut atau sandal ketika permainan sedang dijalankan...begitu hebat mereka nieh....berlari dan merempuh halangan..nasib meja 7 tidak buat begitu...hahahah...


rasanye itu jela kot...
ini apa yang aku rasa...

sekali lagi jutaan terima kasih diucapkan pada semua yang hadir..kami memohon kemaafan andai majlis pada ari tu terdapat kekurangan dan tercacat cela...kami memohon sekali sejuta kemaafan...semua itu datang dari kami...
tanpa anda mungkin majlis xkan berjaya dilakukan...
apa yang pasti NUBIEs serta peminat nubhan memang happening pada aritu...

terima lah lagu kenangan terindah dari saya...hehe
semoga maljis ini satu kenangan terindah yang tidak akan anda lupakan....

salam coretan
-tokwan-




ALHAMDULILLAH..

tu je ungkapan yang dpt aku katakan wat masa nieh....
semua penat lelah dlm masa 3 minggu berjaya dilaksanakan semalam..
hope smua yang pegi akan berpuas ati...
enjoy..

ok nak tau cite sepenuhnya tunggu dulu ek..
ok..

salam coretan
-tokwan-


SAMBUTAN ULANG TAHUN PERTAMA NUBHAN FC 2009
Bertemakan
"Nubies...Ada Untukmu Nubhan"

Assalamualaikumm.... salam sejahtera..

Setelah perbincangan dibuat diantara Penasihat dan Nubhan dan mewakili pengurusan Nubhan FC, maka dengan ini secara rasminya majlis gathering Nubies akan dilangsungkan seperti yang dipersetujui, iaitu seperti berikut:

Tarikh: 6 June 2009 (Sabtu)
Tempat: Manhattan I Ballroom, Tingkat 14, Berjaya Times Square Hotel & Convention Centre, Kuala Lumpur
Masa: 2.00 ptg sehingga 7.00 ptg
Tema: Hitam Putih " Smart Casual"
Bayaran: RM55 nett seorang

Kepada Nubies sekalian alam..anda dijemput untuk memeriahkan majlis yang diadakan khas bagi menghargai sokongan dan pengorbanan anda semua dalam terus menerus menyokong kerjaya Nubhan didalam industri seni tanah air..Jom kita memeriahkan suasana sepertimana selalunya ke'havoc'kan terjadi tatkala semua Nubies berjumpa dan berkumpul dalam semua aktiviti-aktiviti sebelum ini..kepada Nubies yang berminat silalah menghubungi Ajk-ajk dibawah:
1) myfizly a.k.a fit - setiausaha
2) tira a.k.a tirasha - ajk
3) kikey - ajk


-dari CHIETH a.k.a YB (PRESIDEN NUBHAN FC)-


Untuk pengesahan kehadiran, boleh PM Kikey di forumotion or SMS or call di nombor 012-2444290.
**Sila sertakan nama & nombor kad pengenalan


Untuk urusan bayaran, sila hubungi Tira di 016-9482962.
Kepada sesiapa yang ingin membuat pembayaran anda boleh bank in kan duit anda ke bank account ini :
Bank Account : 14300070147529 CIMB BANK
Name : Nur Athirah Binti Abdul Rahman
** Sila simpan resit setelah bayaran dibuat & resit tersebut juga akan digunakan pada hari gathering sebagai rujukan untuk pendaftaran nanti.
** Sila PM kepada Tira tarikh & Masa dibank in serta jumlah yang telah dibank in kan.
** Pembayaran hendaklah dibuat selewat - lewatnya pada 27 May 2009.


"Untuk makluman Nubies, Sambutan Ulangtahun Pertama "Nubies, Ada Untukmu Nubhan" ini akan dilaksanakan secara "private show" di mana host majlis adalah NUBHAN sendiri. Memandangkan ini adalah private show, maka pengesahan kehadiran adalah berdasarkan "first come - first served" basis. Bilangan kehadiran telah ditetapkan untuk 100 Nubies yang pertama sahaja. Pihak AJK Kerja Majlis tidak bertanggungjawab sekiranya kelewatan pengesahan dan pembayaran akan mengakibatkan ada di antara Nubies yang terlepas peluang menyertai sambutan ini. The numbers growing, so please, grab it. Gambar-gambar eksklusif Nubhan, yang tidak pernah di siarkan di mana2 majalah mahupun di forum ini akan dijual pada hari tersebut. Hanya Nubies2 yang hadir sahaja yang akan berpeluang untuk memiliki gambar2 eksklusif tersebut. Ini adalah termasuk merchandise Nubhan FC yang bakal dijual untuk julung kalinya.So, saya bagi pihak AJK Kerja Majlis menjemput semua Nubies untuk sama2 menjayakan majlis ini kerana ianya adalah hari Nubhan meraikan Nubies."


-dari MYFIZLY a.k.a. Kak Fit (SETIAUSAHA NUBHAN FC)-






*nota kaki
-untuk maklumat lanjut sila layari www.nubhanfc.forumotion.com
-banner credit: Edna & meena-mee
-photo credit: ENCHANTED Studio
-vid credit to Msaidakikey

~harney den copy jo dari ekau..hahhaha


hmmm....
tahhh rase cam penat plus penin dan bermacam2 lagii...

tapi xpe tokwan leh wat....
tinggal 4 hari lagi.....
hope smuanye akan berjalan dengan lancar pada 6/6/09...
ok....

see u there...

salam coretan
-tokwan-

[+/-]

KEMATIAN.........

[+/-]

SEBUAH KEHIDUPAN.......

[+/-]

REUNION KECIL-KECILAN

[+/-]

PENATTT...

[+/-]

MALANG TIDAK BERBAU....

[+/-]

RINDU KAMPUNGKU

[+/-]

SAMBUTAN ULANGTAHUN PERTAMA NUBHANFC KECOH DAN BERLAKU SESUATU KEGEMPARAN!!!

[+/-]

BERAKHIR SUDAHH...

[+/-]

ANDA SEMUA DIJEMPUT...SESIAPA YANG BERMINAT SILE LAH...(tuk baca posting terbaru sile scroll ke bawah)

[+/-]

i'm sick