twitter


sorry jika apa yang aku siarkan ini cam boleh mendatangkan masalah..ni yang aku jumpa dan aku baca dan xsalah kalau aku siarkan ianya...sekadar renungan bersama...jika ianya salah kite abaikan..


Mengapa Pakatan Rakyat Perak dijatuhkan?

Oct 19th, 2009 | By Admin | Category: Mat Saman Kati, Rencana

Kita semua tahu apa yang berlaku di Perak. Tetapi ramai yang tidak tahu, mengapa ia berlaku.

Sekiranya anda masih ingat, ianya mengambil masa seminggu untuk kerajaan baru di Perak dan Selangor mengangkat sumpah selepas pilihanraya umum Mach 2008. Kedua-dua Sultan dinegeri ini mahu ‘membincangkan’ terlebih dahulu dengan ADUN-ADUN Pakatan Rakyat.Sultan kemudiannya meletakkan beberapa syarat sebelum bersetuju untuk melantik Pakatan Rakyat sebagai kerajaan negeri yang baru.

Jurang masa selama seminggu itu telah memberika masa kepada kerajaan negeri yang lama iaitu Barisan Nasional untuk memindah dan memusnahkan banyak bukti-bukti penyelewengan yang dilakukan sebelum ini.

Kelewatan selama seminggu ini juga membolehkan Barisan Nasional menawarkan kemungkinan untuk Umno bergabung dengan Pas untuk membentuk kerajaan baru di Selangor dan Perak. Malah, Umno bersetuju memberikan kerusi Menteri Besar kepada Pas dikedua-dua negeri ini. dan kemuncaknya, Umno malah bersetuju untuk membenarkan Pas melaksanakan undang-undang Islam dikedua-dua negeri ini.

Tetapi, Pas terus bersama dengan dua rakan mereka, PKR dan DAP didalam Pakatan Rakyat dan menolak tawaran Umno. Akhirnya, kedua-dua Sultan tidak mempunyai pilihan melainkan menerima Pakatan Rakyat sebagai kerajaan baru di Perak dan Selangor. Tetapi ini tidak menghentikan mereka dari terus merancang dibelakang tabir tentang bagaimana untuk menjatuhkan kedua-dua kerajaan ini.

Sultan Selangor agak bersedia untuk menerima keadaan yang berlaku. Tambahan pula, Pakatan Rakyat Selangor mempunyai majoriti yang cukup banyak dan agak susah untuk membeli ramai Ahli Dewan Undangn Negeri. Tetapi, Perak agak berlainan sama sekali. Majoriti yang diperolehi oleh Pakatan Rakyat Perak amat sedikit berbanding Selangor.

Sebaik saja kerajaan baru dibentuk di Perak, Sultan Perak mula meminta macm-macam. Kerajaan Pakatan Rakyat Perak bersedia bertolak ansur, demi menjaga hubungan baik dengan istana. Tetapi apa yang diminta oleh Sultan dan kerabat diraja agak berlebihan dan kerajaan Pakatan Rakyat Perak tidak mempunyai pilihan melainkan menolak permintaan Sultan.

Dan ini menyebabkan Sultan murka. Dan apabila Pakatan Rakyat Perak kehilangan majoriti di Dewan Undangan Negeri, Barisan Nasional mempunyai jalan yang amat mudah untuk mendapatkan perkenan untuk Barisan Nasional membentuk kerajaan baru.

Pada mulanya, Sultan Perak tidak begitu pasti sama ada hendak menyingkir kerajaan Pakatan Rakyat dan memilih Barisan Nasional. Apabila Menteri Besar, Nizar Jamaludin berjumpa dengan Sultan dan memohon Dewan Undangan Negeri dibubarkan untuk membolehkan pilihanraya baru diadakan, Sultan meminta masa untuk membuat pertimbangan. Tetapi sebaik saja selepas itu, Najib Tun Razak berjumpa Sultan dan mempengaruhi Sultan untuk menolak permohonan Pakatan Rakyat untuk membubarkan Dewan Undangan Negeri, sebaliknya melantik Barisan Nasional untuk membentuk kerajaan yang baru.

Taktik Najib amat mudah. Nazrin, anak kepada Sultan Azlan Shah, tidak sepatutnya menjadi Raja Muda. Dan ini bermakna, dia tidak sepatutnya menjadi Sultan kelak. sekiranya Sultan Azlan mangkat. Kerajaan Pusat tidak akan menyokong Nazrin sebagai Sultan Perak seterusnya. Lihatlah apa yang berlaku di Negeri Sembilan. walaupun Yamtuan melantik anaknya sebagai Raja Muda, tidak bererti dia akan menjadi Yamtuan.

Oleh itu, sama ada Nazrin boleh menjadi Sultan atau tidak bergantung kepada hubungan baik dengan kerajaan Pusat. Tetapi hubungan baik itu hanya boleh diperolehi sekiranya Barisan Nasional menjadi kerajaan negeri. Kalau Pakatan Rakyat masih lagi menjadi kerajaan negeri, maka Nazrin terpaksa membayar harganya apabila tiba masa untuk menggantikan bapanya.

Tambahan pula, Sultan dan keluarganya telah meminta banyak perkara dari kerajaan Pakatan Rakyat, semuanya telah ditolak. Umno pula akan memastikan bahawa semua permintaan Sultan dan keluarganya akan dipenuhi sekiranya Barisan Nasional dipilih sebagai kerajaan negeri.

Dan dengan itu, Pakatan Rakyat menemui ajalnya di Perak. Sultan memilih Barisan Nasional sebagai kerajaan negeri yang baru dan Pakatan Rakyat menjadi pembangkang.

Apakah permintaan Sultan dan keluarganya yang ditolak oleh Pakatan Rakyat dan sebaliknya diterima oleh Barisan Nasional? Mari kita tengok, dalam masa beberapa bulan saja, Sultan dan keluarganya tiba-tiba menjadi salah satu keluarga diraja yang terkaya di Malaysia, sebaik saja Pakatan Rakyat tumbang.

1. Umno menghadiahkan kepada Sultan sekeping tanah yang dikenali sebagai lot 183578. Tanah seluas kira-kira 600 ekar ini terletak di Tanjung Tualang, dalam daerah Kinta. Tanah ini telah di berikan kepada salah seorang proksi Sultan yang bernama Mohamed Khaair Johari Hj. Osman.

2. Umno menghadiahkan kepada Sultan konsesi balak seluas 1,000 ekar yang terletak di Ulu Kenderong, Gerik, Hulu Perak, disepanjang lebuhraya Gerik-Kupang. Konsesi ini pada mulanya diberikan kepada Universiti Utara Malaysia. Walaubagaimanapun, pemberian ini ditarik balik dan diberikan kepada Pusat Kreatif Kanak-Kanak dimana Pengerusinya ialah Raja Datuk Seri Ashman Shah Ibni Sultan Azlan Shah.

3. Umno menghadiahkan kepada Sultan tujuh konsesi balak di kompartmen 39, 41, 42, 43, 44, 45 dan 49 di Hutan Simpan Kenderong di Hulu Perak. Ketujuh-tujuh lot ini, yang berjumlah kira-kira 600 ekar, diberikan kepada dua syarikat proksi Sultan - Syarikat Zotonjaya Sdn Bhd dan Kibaran Wang Sdn. Bhd.

4. Umno akan meluluskan satu cadangan penghutanan semula (reforestation) yang melibatkan 10,781 hektar. 5,781 hektar terletak di Hutan Simpan Gunung Besout, di selatan Perak wementara 5,000 hektar lagi di Pondok Tanjung dalam daerah Larut Matang. Syarikat yang akan mendapat projek ini ialah Permatang Utama Sdn. Bhd (nombor syarikat 513583-D) dimana Pengerusi Eksekutifnya ialah Datuk Seri Ismail Farouk Abdullah, menantu kepada Sultan Azlan Shah).

5. Berikutan dengan itu, Datuk Seri ismail Farouk Abdullah dibenarkan untuk mengambil alih Hotel Casuarina milik kerajaan negeri dengan harga yang paling murah iaitu RM43 juta dimana harga sebenar jauh lebih tinggi dipasaran terbuka. Hotel tersebut terletak dikawasan paling strategik di Ipoh malah harga tanah lapang saja mempunyai nilai yang amat tinggi.

Keluarga Diraja Perak bukan orang susah. Tetapi nampaknya mereka tamak. Raja datuk seri Eleena Azlan Shah merupakan Pengarah kepada Gamuda Berhad dan juga merupakan orang ke 25 kaya di Malaysia dengan harta bernilai RM773 juta. Ini menjadikan beliau wanita kedua terkaya di malaysia selepas Puan Sri Chong Chook Yew, yang menduduki tangga ke 18 dengan harta bernilai RM1 billion.

Gamuda Berhad juga telah diberikan kontrak bernilai lebih RM10 billion. Ia juga mengurus dan menyelenggara lebuhraya sepanjang 230 kilometer dan juga merupakan pemaju hartanah di empat projek bandar baru yang melibatkan lebih dari 30,000 rumah.

Itulah kisahnya. Rakyat Perak, khususnya orang Melayu, merasakan bahawa pembangkang tidak menunjukkan hormat kepada Sultan. Apa yang tidak diketahui oleh mereka ialah Sultan tidak seharusnya diberikan penghormatan. Dan ramai juga yang tidak tahu mengapa Sultan mahukan Pakatan Rakyat disingkir di Perak.

Sekarang, kita berharap, rakyat Perak tahu apa yang berlaku.

(Artikel diatas adalah terjemahan daripada artikel asal Raja Petra “Why the Pakatan Rakyat government was brought down in Perak” yang disiarkan di Malaysia Today)






CUCI THE MUSICAL @ Istana Budaya : 23 October 2009 - 8 November 2009
Starring: ADIBAH NOOR , Awie, Hans Isaac, Afdlin Shauki, AC Mizal, Vanidah Imran, Harith

tgk para pelakon die pun kite dah tau kan msti gempak abes...
tapi aku paling suke adibah nor pye style sangat2 teruja kite tuk lihat lakonan die...
tapi semuanye mmg besh ok...!!!!

ape yang nak ckap kat sini
mmg besh giler okay...
xrugi 3 jam kite lepak dlm tu..
dan disajikan jalan cerita yang sangat menarik...
dari awal smpai abes pasti xkering gusi....
xpuas sebenarnye tgk sekali...
yeahhhh weekend this nak tgk lagi..

P/s:thank ye ezham coz temankan aku menonton muzikal ini...

rasa dah minat kot nak tgk teater@muzikal nie...



assalamualaikum....

fuh rasanye sudah lama aku tinggalkan blog ni tanpa update crita2 yang menarik kan...
bukan ape banyak bende berlaku kat kehidupan aku skank ni...dari segi masalah pelajaran,kengkawan,luaran dan dalaman mmg banyak sangat rintangan...
tapi tu semua aku rasa dapat tanganinye dengan baik..

ok alhamdulillah ari ahad lepas dah berlangsung jugak majlis jamuan raya nubhanfc tuk kali keduanya....dan aku pun sangat2 bersyukur majlis tu berjalan dengan lancarnye walaupun ada sedikit kekurangan pada majlis tu...tapi tu semua kite kena admit lah kan..mana ada majlis yang akan berjalan secara lancar tanpa sebarang cacat celanya.....

for me...jutaan terima kasih pada kehadiran yang datang pada majlis tu...aku sangat berterima kasih dengan korang semua....event majlis ni berlangsung tapi xde org yang hadir umpama wat program yang syok sendiri kan...kerana koranglah majlis ni meriah dan menunjukkan NUBHAN masih diterima oleh korang semua...walaupun ada yang tidak dpt hadir pada majlis kali nie..xpe hope next event leh kite berkumpul lagi...
secara jujurnya aku sangat berpuas ati dengan perjalanan program ini...event crew2 bertungkus lumus sepanjang seminggu dan sehari sebelum majlis bersengkang mata sehingga pukul 5 pagi demi memastikan semua persiapan siap sedia..aku tabik spring pada korang...
pada majlis ni juga aku rasa sangat2 kelainan yang di tonjolkan...dari segi promosi yang sangat uniknya...kalau korang ingat lagi dengan Video Clip yang mejemput korang semua tu kan...walaupun dibuat secara tidak pro tapi ttp kenangan bagi kite semua....

ya secara personal aku nak terima kasih jugak pada person2 yang ini..

YB-walaupun ko sibuk ngn krusus2 ko...ko ttp memberi kerjasama...ko mmg seorang ketua yang sangat mengambil berat ttg anak buah walaupun berada di mana....thanks again tunjuk ajar ko sepanjang program ni...

kak deng-ni lagi satu mak tiri aku yang paling cute..walaupun sometime aku kena marah ngn die..but aku xambil hati langsung sbb aku tau tu salah satu process learning yang perlu aku tau jugak.....aku sangat berseronok berkerja dengan mak tiri nie...

kikey-thanks again to be a leader in this program....aku pun seronok gak berkerja ngn ko..event ada sometimes kepala penin juga ngn ko..tapi it good mesti ada pro and contra..but aku ttp seronok berkerjasama ngn ko..

tira-ko ttp besh walaupun masa ko emcee ada slank indon lama..hahahhaa ni bukan aku yang ckp nubhan yang ckap..hahahaha...tapi ko ttp kasi pecah majlis tu..ahhaha seronok kerja ngn ko walaupun ko ni muda dari aku.....

harney-hah yang ni mmg thank bebanyak bahagian promosi kalo xde die mungkin tang online tu kurang sambutan kot..hehehe..seronok kerja ngn ko xbanyak kerenah...

nora n ktcats-walaupun korang xde di tempat kejadian kan..aku ttp nak terima kasih kat korang jugak..sbb dari awal bagi support tuk majlis ni...mmg korang leh jadi partner yang bagus...

bad3-kat ko aku mmg banyak2 terima kasih sbb dari segi transport tuk aku(hahahhahahha)dan mengangkut barang mmg terbaek..hahaha

ehsan-ko seorang yang openmind dan xkesah dlm kerja...sangt senang berkerja ngn ko...ko pun kasi pecah masa jadi emcee...

abg yadi-ni paling aku sangat terhutang budi ni...thank sbb banyak beri tunjuk ajar dan sanggup join dlm program ni...mmg saya salute dan hasil kerja sangat superb....i will learn form u...

ezham -hah ni rasanye kawan aku paling xpayah nak ckp banyak msti slalu kena wat keje atas arahan aku yang sangat kejam walaupun die ni bukan nubies or a part og ajks...tapi ttp kena kerahan tenaga ngn aku..thank bro...

Nubhan-hah person ni pun xde die majlis xjadi jugak kan..kat ko aku nak ckp thank a lot sbb banyak wat perubahan dalam program ni...cara ko layan,ko ko hiburkan tetamu yang hadir dan sporting ko tuk menyanyikan sampai 10 lagu tu majlis ni...thank again..

to AJK n VINs lain....terima kasih jugak kat korang dalam membantu majlis ni menjadi sebuah kenyataan..walaupun bantuan dari segi luaran dan dalaman aku ttp hargainye....

so dari aku..aku memohon seribu kemaafa dan andainya majlis tu terdapat kekurangan arapnye jgn le disimpan....setiap kejadian yang diciptakan bukanlah sempurna dan dalam mencari kesempurnaan mmg payah....so aku pun rasa mungkin ni majlis terakhir aku tuk kali ini..biarlah pasni aku hanya menjadi tetamu plak tuk di majlis akan dtg...aku sangat senang kenal dengan korang dlam nubies ni.....

aku doakan NFC akan terus maju dan tidak akan terkubur.....aminn...

ok sampai disini coretan aku...
assalamulaikum....





[+/-]

harap maaf

[+/-]

cuci the muzikal

[+/-]

SEKIAN LAMA MENYEPI